Hon är Hillarys skräck

Tio år efter sexskandalen – nu gömmer sig Lewinsky inför valet

1 av 5
NYHETER

Över en natt blev hon världens mest kända älskarinna.

Tio år senare har Monica Lewinsky gått under jorden.

Hon är bitter på familjen Clinton – och livrädd att få skulden om Hillary inte blir president.

Det var 1998. Och en förbluffad omvärld fick se Bill Clinton fångad med byxorna nere.

Monica Lewinsky, då 24-årig praktikant i Vita huset, hävdade att hon några år tidigare hade haft en 18 månader lång, ångande affär med presidenten – företrädesvis i självaste Ovala rummet.

Clinton nekade inledningsvis kategoriskt till anklagelserna, som först publicerades på nyhets- och skvallersajten Drudge Report.

– Jag har inte haft sexuella relationer med den där kvinnan, inskärpte han med hyttande finger under en presskonferens två veckor efter avslöjandet.

Samma svar gav han, under ed, till Ken Starr – den ambitiöse åklagare som redan utredde anklagelser om att Clinton sexuellt trakasserat Arkansaskvinnan Paula Jones under sin tid som guvernör.

Men med hjälp av bland annat spermafläckar på en klänning som Lewinsky sparat kunde Starrs team bevisa att presidenten och hans 30 år yngre praktikant visst varit inblandade i skabrösa äventyr på kontoret där världens mäktigaste man styr sitt land.

I förhör som följde framkom häpnadsväckande uppgifter om oralsex, blottade stringtrosor i Ovala rummet och cigarrfordral som sexleksak.

Clinton tvingades också erkänna att han haft en ”olämplig, intim relation” med fröken Lewinsky – och att han ljugit för såväl sin hustru som för sina medarbetare och hela det amerikanska folket.

Däremot nekade han till att ha begått mened under Paula Jones-förhören – oralsex och sex är, menade han, inte exakt samma sak. Och på den osannolika teknikaliteten friades han i den rättegång senaten höll sedan representanthuset röstat för åtal.

Hänger som mörkt moln

Tio år senare är det Clintons bedragna hustru, Hillary, som försöker bli president. Hon för just nu intensiv valkampanj över hela landet – med otrogne Bill vid sin sida.

Skandalen från 1998 är ingen stor fråga i valrörelsen och berörs aldrig direkt av hennes motståndare. Men den hänger fortfarande som ett mörkt moln över det före detta ”första paret”.

När hon nyligen intervjuades av exmodellen och pratshowvärden Tyra Banks tvingades Hillary också kommentera sina känslor kring makens offentliga snedsteg.

– Smärtan och skammen har varit svår, sa hon men lade snabbt till att Bill nu är förlåten:

– Jag har aldrig tvivlat på hans kärlek till mig.

Den 60-åriga senatorn berättade också att andra kvinnor ständigt ber henne om råd om hur de ska hantera sina otrogna män.

– Jag kan bara säga att man måste vara trogen sig själv och lyssna till sin egen röst i svåra stunder.

Lewinsky flyr offentlighet

I den mån Monica Lewinsky lyssnat till sin egen röst i svåra stunder – och i princip kan hela det gångna decenniet betecknas som en sådan – tycks den ha sagt henne att offentligheten är en ond plats som man gör bäst i att fly.

Hon ägnade åren efter världshändelsen, som i ett chockerande slag exponerade henne för hela planeten, åt att försöka slå mynt av uppmärksamheten. Hon gav ut en bok, gjorde några exklusiva intervjuer mot hög ersättning, deltog i tv-serien ”Saturday night live” och försökte lansera ett eget väskmärke.

Men sedan den nu 34-åriga läkardottern 2006 tog examen från en handelsskola i London har hon hållit sig undan strålkastarskenet.

– Monica befinner sig på hemlig ort och vill vara anonym, säger vännen och publicisten Barbara Hutson till The Times.

Enligt Hutson är Lewinsky rädd att hennes namn ska påverka Hillarys valkampanj.

– Om hon gjorde en intervju och Hillary förlorade skulle hon garanterat få skulden.

Bitterheten mot familjen Clinton är fortfarande stor.

– De förstörde hennes liv och bad aldrig om ursäkt. Hon har fått ta hela skulden ensam.

Kort sagt: Lewinskyaffären tillhör historien – men pågår fortfarande.