”Obama ljuger”

Anklagar sin motkandidat för att vara lögnare

Foto: ap
Rasande Nästa vecka Clinton och Obama i en debatt som båda sägs se fram emot – med stridsyxan i högsta hugg. ”Då ska vi diskutera din taktik i den här valkampanjen, hälsar Hillary”.
NYHETER

Pressad och stressad inför slutspurten av primärvalen.

Då rasar Hillary Clinton mot konkurrenten Barack Obamas kampanjmaterial.

– Fy skäms, Barack Obama.

Foto: reuters
Det ödesdigra flygbladet.

Avgörandet närmar sig. Den fjärde mars kommer invånarna i de två delegatrika staterna Ohio och Texas att säga sitt om partiernas presidentvalskandidater. Och mellan Clinton och Obama är det nästan helt jämnt enligt opinionsundersökningar som refereras i CNN.

Clintons sätt att hantera det pressande läget blev under lördagen att gå till attack mot Obama och flygblad som han delat ut.

– Obama fortsätter att sprida lögner till väljarna, sa hon enligt CNN.

På flygbladen riktar Obama skarp kritik mot Hillary Clintons ståndpunkter i två av hennes hjärtefrågor – hälsovården och frihandeln.

”Lögner”

Obama menar att Clinton är för det Nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta. Ett avtal som hennes make skrev på under sin tid som president.

– Jag är inte för Nafta, jag vill förändra Nafta, försvarade sig Clinton på lördagen.

Men det som svider mest för Clinton är kritiken mot hennes hälsovårdspolitik.

”Om Clintons förslag blir verklighet kommer alla människor tvingas till att teckna en sjukvårdsförsäkring, oavsett om man har råd eller inte”, står det i Obamas flygblad.

– Obama vet att det inte är sant, mitt förslag tvingar inte människor till det. Det här är lögner som varje äkta demokrat borde ta ställning mot, svarade Clinton.

Men från Obamas håll var man inte heller sena att svara Clinton.

– Allting i det här materialet är riktigt, till skillnad från den smutskastning Hillary Cllinton ägnar sig åt, säger Obamas talesman Bill Burton till CNN.

Möts nästa vecka

Nästa vecka möts de två demokratiska kandidaterna i en debatt i Cleveland, Ohio. En debatt som båda läger med stridsyxan i högsta hugg ser fram mot.

– Låt oss diskutera din taktik och ditt uppförande i den här kampanjen. Fy skäms Obama, sa Clinton.

Det är inte första gången Clinton ilsknar till över Obamas kampanjmaterial. Innan Supertisdagen den femte februari hävdade Clinton att flygblad som Obama spred i Connecticut innehöll lögner om hennes inställning till Irakkriget.

Obama, som har elva raka vinster i bagaget sedan Supertisdagen, leder över Clinton med 140 delegater enligt siffror från CNN.

Förutom Texas och Ohio röstar invånarna i Vermont och Rhode Island den fjärde mars.