McCain rasar över mediapåhopp

Förnekar lobbyist-förhållande

NYHETER

WASHINGTON. Republikanernas sannolike presidentkandidat John McCain rasar mot tidningen New York Times som har grävt fram en påstådd relation mellan McCain och en kvinnlig lobbyist för sju år sedan.

– Självklart är jag besviken över artikeln. Den är inte sann. Jag har aldrig gjort något som skulle svika allmänhetens förtroende och som skulle ge någon särskild organisation fördelar, sade McCain på torsdagen.

Foto: REUTERS
John McCain tillsammans med sin fru Cindy McCain.

Enligt New York Times artikel ska presidentkandidaten ha haft ett nära förhållande med den nu 40-åriga Vicki Iseman, som under presidentvalskampanjen år 2000 arbetade med klienter som ofta hade ärenden hos senatens handelsutskott – där McCain var ordförande. Iseman var samtidigt inblandad McCains kampanj och drog in tusentals dollar.

Både McCain och Iseman förnekade att de hade ett förhållande, men enligt tidningen var senatorns medhjälpare oroade och fick ingripa för att ”skydda senatorn från sig själv”.

Ny Obama-seger

På torsdagen stod det klart att Barack Obama vann primärvalet för demokrater som bor utanför USA, med 65,6 procent av rösterna. Hillary Clinton fick 32,7 procent. Det är ännu inte klart hur de sju delegaterna som står på spel kommer att fördelas. Valet hölls för amerikaner boendes i 164 länder runt om i världen.

I det andra demokrat-lägret är det inte lika muntert. Bill Clinton sade vid ett möte i Beaumont, Texas, på onsdagen att hans fru, presidentkandidaten Hillary Clinton, står inför att ”vinna eller försvinna” i Ohio och Texas den 4 mars, skriver AFP.

Ohio har 141 och Texas 193 delegater att slåss om inför demokraternas partikonvent. Dessutom har de 20 respektive 35 ”superdelegater”, framstående partimedlemmar, som får rösta på konventet.

– Det hänger på er, sade förre presidenten Bill Clinton.

Arbetare

Hillary Clinton skruvar nu upp tonläget mot den allt starkare Barack Obama för att bryta kraften i hans kampanj sedan han segrat i primärval i tio delstater i rad.

– Det handlar om att utse en president som inte bara litar till ord utan också till arbete, hårt arbete, sade hon på ett möte i New York.

Obama fick på onsdagen uttalat stöd från fackförbundet Teamsters, som har 1,4 miljoner medlemmar bland lastbilschaufförer, poliser och civila piloter.

Tidigare har Clinton haft starkast stöd bland USA:s arbetare, men nu visar Teamsters stöd att Obamas ansträngningar att bryta in i den väljargruppen har varit framgångsrika.

TT-Reuters