Ett praktgräl – men ingen minns Hillary

NYHETER

NEW YORK. Nu har den riktiga valkampen börjat i USA – mellan Barack Obama och John McCain.

– Han må säga att han tänker följa bin Ladin till helvetets portar, men hittills har McCain bara följt George Bush, säger Obama i ett nytt angrepp på rivalen.

bara Två kvar John McCain och Barack Obama har börjat gräla på allvar och uppför sig som om de redan var valda presidentkandidater.

I formell mening är vare sig John McCain eller – allra minst – Barack Obama presidentkandidater ännu, men de uppträder bägge som att de redan vunnit primärvalen.

Kort sagt:

De har börjat kampanja mot varandra.

Senaste trätoämnet är al Qaidas närvaro i Irak.

I den demokratiska debatten i går natt förklarade Obama att han oaktat sina invändningar mot det pågående kriget förbehåller sig rätten att skicka trupper till landet om det visar sig att terrororganisationen upprättar baser i Irak.

”Löjeväckande”

I går replikerade McCain.

– Det är ju remarkabelt att säga att man kan tänka sig att skicka trupp om al-Qaida upprättar bas i ett land där de redan gjort det, hette det under ett möte i Texas.

– Är Obama verkligen inte medveten om att al-Qaida fortfarande är närvarande i Irak?

Obama svarade under ett eget möte i Ohio att hans uttalande var taget ur sitt sammanhang och att det var löjeväckande av den republikanske rivalen att försöka antyda att han inte visste det.

– Jag vet att att al-Qaida befinner sig i Irak. Men jag vet också att de inte fanns där förrän George Bush och John McCain beslutade sig för att invadera landet, fortsatte Illinois-senatorn.

– Han må säga att han tänker följa bin Ladin till helvetets portar men hittills har McCain bara följt George Bush.

Som sagt, den ”riktiga” valrörelsen tycks redan ha börjat ...