Pastorn kan sänka Obama

Pastor Jeremiah Wright uttalanden orsakar problem för Barack Obama
NYHETER

BOSTON

Här är mannen som kan fälla Barack Obama: Jeremiah Wright, senatorns före detta pastor.

Wrights kontroversiella uttalanden har skakat om Obamas kampanj rejält.

– Det han säger går emot allt jag står för, säger senatorn.

På tisdag är det dags för nästa batalj mellan Hillary Clinton och Barack Obama, den här gången i Indiana och North Carolina.

Upptakten till de primärvalen har hittills varit en enda lång mardröm för Barack Obama.

Anledningen: pastorn Jeremiah A. Wright Jr.

Nära relation

Obama och Wright har haft en nära relation under nästan 20 år. 1992 gick senatorn från Illinois med i Wrights kyrka, Trinity Church. Det var Wright som vigde paret Obama och som döpte deras barn. Obama döpte sin bok – ”The Audacity of Hope” – efter en predikan av Wright.

Men nu tar Obama kraftigt avstånd från sin före detta pastor.

Orsaken är Wrights minst sagt kontroversiella uttalanden tidigare i veckan. Pastorn antydde då bland annat att den amerikanska regeringen varit delaktig i spridandet av aids bland landets afroamerikanska befolkning.

– När han framför sådana befängda idéer som att USA:s regering på något sätt skulle vara inblandat i aids, när han föreslår att Louis Farrakhan (ledare för Nation of Islam) är en av 1900- och 2000-talets största talare, när han likställer USA:s krigsinsatser med terrorism, då finns det inga ursäkter, säger Barack Obama.

"Katastrof för Obama"

Trots försöken att distansera sig ifrån Jeremiah Wright, så tror många experter att skadan redan är skedd.

– Det här är en katastrof (för Obama), säger professor Christopher Chambers vid Georgetown University.

Hillary Clinton och republikanernas presidentkandidat John McCain har redan antytt att Obamas relation till Wright är ett tecken på dåligt omdöme.

Hur hela affären har påverkat väljarna i Indiana och North Carolina återstår dock att se. Innan Wrights uttalanden var Obama stor favorit att ta hem North Carolina, medan utgången i Indiana var desto svårare att förutse.

Stenhård kamp om väljarna

Den 6 maj hålls primärvalen i Indiana och North Carolina. Hillary Clinton anses behöva göra bra ifrån sig i båda för att fortfarande ha en chans att bli demokraternas kandidat. Här är resultatet av de senaste väljarundersökningarna:

North Carolina:

Obama 42 %

Clinton 44 %

Obestämda 14 %

(Insider Advantage)

Indiana:

Obama 43 %

Clinton 52 %

(Survey USA)