Obama vann – med sju röster

Stenhård kamp om väljarna i Guam

NYHETER

Primärvalsrysaren fortsätter för demokraterna.

I natt vann Barack Obama med bara sju rösters marginal över Hillary Clinton när ön Guam höll nomineringsmöten.

Nu väntar en hård slutspurt inför primärvalen i Indiana och North Carolina på tisdag, som kan avgöra den segdragna striden mellan de två kandidaterna.

Obama fick 2 264 röster mot 2 257 för rivalen Hillary Clinton.

Valdeltagandet blev 25 procent högre än de 4 000 som i förväg väntades delta i omröstningen. Demokraterna fick på lördagen många nyregistrerade medlemmar, konstaterade den lokala partiordföranden Herbie Perez.

Fyra delegater

Guam får sända fyra delegater till demokraternas partikonvent. Fast de är så få kan de ha en avgörande betydelse för utgången av nomineringen av partiets presidentkandidat i novembervalet, eftersom de två kandidaterna fortfarande förefaller nästan jämnstarka.

Före Guamomröstningen hade Obama samlat ihop stöd av 1740 delegater till partikonventet mot 1604 för Clinton enligt internetsidan Real Clear Politics.

Guam är ett autonom territorium och ingår i ögruppen Marianerna i Stilla havet. Invånarna får inte delta presidentvalet trots att det är medborgare i USA.

Fler primärval på tisdag

På tisdag hålls primärval i delstaterna North Carolina och Indiana. Enligt de senaste opinionsmätningarna leder Barack Obama knappt i North Carolina, medan Hillary Clinton har skaffat sig ett litet försprång i Indiana.

Enligt många bedömare måste Hillary Clinton göra bra ifrån sig i båda delstaterna för att kunna fortsätta utmana Barack Obama om att bli demokraternas presidentkandidat.