Hillary Clinton storfavorit – i West Virginia

NYHETER

West Virginias demokrater gick på tisdagen till valurnorna.

Hillary Clinton är favorit i delstaten, men även om hon sopar banan med Barack Obama anses hon inte kunna ta sig ur sitt underläge.

I den lilla, förhållandevis fattiga delstaten på USA:s östkust står bara 28 delegater på spel till demokraternas partikonvent. Och efter de senaste dagarnas ström av superdelegater till Obama leder han med totalt 1 871 delegater mot Clintons 1 698.

Förväntad storseger

Enligt opinionsmätningar väntar dock en storseger för Clinton i West Virginia, vilket — omigen — kan visa att Obama är svag bland vita arbetare och så kallade Reagan-demokrater (som står nära partiet i välfärdsfrågor men låter mer som republikaner när det handlar om säkerhet och moral). Själv låtsades Clinton inte om att hon låg i underläge:

- West Virginia har satt rekord i att utse presidenter. En demokrat vinner inte Vita huset utan att vinna i West Virginia, sade hon vid ett kampanjstopp sent i måndags enligt amerikanska medier.

Obama pratade om patriotism

Barack Obama däremot har redan höjt blicken mot höstens presidentval och republikanernas kandidat John McCain. Vid ett parti biljard i South Charleston bar han en nål med den amerikanska flaggan på kavajslaget (något han tidigare fått kritik för att inte göra) och talade om patriotism, skrev New York Times. I en intervju med The Atlantic lovade han också fortsatt amerikanskt stöd till Israel om han blir president.

TT