Sista striden? Nej, inte än

Obama radar upp segrar – men Hillary vägrar ge upp

Foto: Foto: CHRIS CARLSON/AP
vinnare i natt Barack Obama var så säker på att vinna primärvalet i Oregon i går natt att han redan innan det var avgjort började kampanja i nästa stat: Montana. Här introduceras han av crow-indianernas ledare Carl Venne vid ett valmöte.
NYHETER

NEW YORK. Tidigt i morse såg Barack Obama ut att säkra totalsegern efter vinsten i Oregon.

Men nej. Hillary Clinton, som samtidigt vann stort i Kentucky, ger inte upp.

Det börjar bli en ofantligt tjatig visa det här.

Efter varje primärvalsomgång blir Barack Obamas sedan länge säkra seger ännu säkrare. Men Hillary Clinton vägrar ändå ge upp.

Tidigt i morse såg den unge Illinois-senatorn ut att nå en av de verkliga milstolparna i hela valracet med sin stora seger i Oregon.

Han säkrade av allt att döma mer än 50 procent av de 3 253 ”ordinarie” delegater som de demokratiska väljarna fördelar.

Så då borde det väl vara över alldeles definitivt nu då?

Nä.

Hillarys hopp: en skandal

Superdelegaterna ska också fördelas och för att nå det sammanlagda antal som slutligen tryggar nomineringen – 2 026 – krävs en majoritet av dem.

Där är Obama inte riktigt ännu och innan han når dit tänker Hillary Clinton inte ge upp.

Hon hoppas in i det sista att segrar som den hon tog i Kentucky i natt ska övertyga superdelegaterna om att det bara är hon som kan vinna de vågmästarstater som kommer att avgöra det reguljära valet i höst.

Det finns också mer konspiratoriskt lagda bedömare som tror att hon vet att en ny, saftig skandal ska krossa hennes rival – och håller sig kvar för att bara kunna ta över när han går under ...

Det slutgiltiga svaret på vad Hillary Clinton verkligen vill och tänker får vi när resultaten i de tre sista primärvalen – i Puerto Rico 1 juni samt i South Dakota och Montana två dagar senare – är sammanställda.

”Håll ut till 5 juni”

– Men inte heller sista natten erkänner hon sig besegrad. Avvakta till den 5 juni. Då kallar hon till presskonferens och erkänner att Obama vunnit, sa en källa i McCain-kampanjen härom dagen.

Så nu vet ni.

Vi får hålla på så här till den 5 juni ...