Rivalerna frestas slå påsarna ihop

Hillary kan bli Obamas vicepresident

1 av 2
tummen upp för dubbelt upp? Hillary Clinton visar sin positiva sida under ett kampanjmöte vid University of Miami, Florida.
NYHETER

DETROIT. Snart har Barack Obama knockat Hillary Clinton.

Då är det, tycker allt fler, dags att sträcka ut näven och erbjuda den bittra rivalen vicepresidentkandidaturen.

– De skulle bli ett oslagbart Dream Team, har självaste Bill Clinton konstaterat.

Ex-president Clinton målade upp ett dylikt scenario redan under primärvalet i Texas i början av mars.

Fast då hade han förstås tänkt sig det omvända upplägget.

Obama skulle bli hustruns vicepresident.

Åt det fnös Obama ganska högljutt.

– Hur kan den som är tvåa erbjuda den som är etta någonting överhuvudtaget? Det borde verkligen vara tvärtom, hojtade han hånfullt under valmöten i Austin och San Antonio.

I takt med att uppförsbacken blivit brantare och brantare verkar det som om familjen Clinton åtminstone mellan skål och vägg adopterat det synsättet.

Oslagbara

Hillary själv har under de senaste veckorna varit frapperande mild i tilltalet visavi antagonisten från Illinois. Rykten säger också att Bill bakom kulisserna stenhårt bearbetar sina kontakter i det demokratiska partiet.

Vad det före detta ”första paret” antas vilja betona är att det de facto är Hillary som dels vunnit de folktätaste staterna – alltså Kalifornien, New York, Texas och Florida – dels visat sig vara den som kan bärga de förmodade vågmästarstater där en rätt stukad, vit arbetarklass sitter på avgörandet.

Kombinerad med Obamas enastående förmåga att entusiasmera till exempel ungdomar, svarta och mer vänsterorienterade demokrater skulle den sortens dokumenterade attraktionskraft på viktiga väljargrupper, enligt resonemanget, vara förödande för det republikanska motståndet i höst.

Frostig relation

Men det finns många hinder att passera innan en sådan ”ticket” kan bli verklighet.

Efter ett halvårs tidvis svårt infekterad valrörelse är relationen mellan tongivande aktörer i de båda lägren synnerligen frostig. Bland annat sägs Michelle Obama, Baracks hustru, motsätta sig idén om Hillary som vicepresident med emfas. Hon ska vara direkt ursinnig över det förakt hon menar att konkurrenten visat maken under perioder.

Men vem vet?

Om Bill Clinton lyckas övertyga rätt personer om att det bara är med ett demokratiskt Dream Team man kan garantera en vinst över John McCain i november, då kanske alla inblandade faller till föga?

Vi lär få svaret nästa vecka, när de sista primärvalen i Puerto Rico, South Dakota och Montana är avklarade.