Edwards ställer upp för Obama

NYHETER

USA:s demokratiska väljare har gjort sitt val.

– Det har jag också, deklarerade John Edwards när han trädde in i Barack Obamas valkampanj på onsdagskvällen.

Foto: Mark Wilson/Getty Images
John Edwards har nu deklarerat sitt stöd för Barack Obama som demokraternas presidentkandidat. Obama, å sin sida, tackar för stödet.

Obama får värdefull draghjälp på vägen mot den demokratiska presidentkandidaturen när hans före detta konkurrent John Edwards beslutade sig för att ge honom sitt stöd.

Politiker talade om sista spiken i Hillary Clintons kista.

Edwards hoppade själv av valrörelsen i januari och sedan dess har både Obama och Clinton försökt värva honom.

Edwards tillkännagivande understryker ytterligare Hillary Clintons oförmåga att, trots tisdagens primärvalsseger i West Virginia, stoppa Barack Obama.

Stålkvinnan

Edwards, före detta senator i North Carolina, är en stark kritiker av den växande klyftan mellan rika och fattiga i USA. Hans stöd blir en god hjälp för Obama att nå den vita arbetarklassen som hittills i stor utsträckning lagt sin röst på Hillary Clinton.

– Det finns en man som vet hur man skapar förändring, en varaktig förändring som måste byggas upp från grunden. Det finns en man som vet att det är dags att skapa ett Amerika, inte två. Den mannen är Barack Obama, sade Edwards enligt medier på plats när han framträdde tillsammans med Obama på ett möte i Grand Rapids i Michigan på onsdagskvällen.

Han kallade Hillary Clinton en kvinna av stål och prisade den styrka hon visat när hon inte hoppat av trots Obamas stora övertag.

– Det är väldigt, väldigt svårt att stiga upp varje morgon och göra det hon har gjort, det är svårt att gå dit ut och slåss och hålla tal när oddsen har vänts emot en, sade han.

Men nu, fastslog Edwards, är det dags för demokraterna att enas mot republikanernas presidentkandidat John McCain.

”Vilken talare”

– Jag hade glömt hur bra han är. Vilken talare, sade Obama när han hälsade Edwards välkommen ombord.

– Jag är så tacksam för hans stöd. Men framför allt vill jag tacka honom för vad han gjort för USA.

Onsdagen var en dag fylld av framgångar för Obama. Förutom det viktiga stödet från John Edwards, vann han åtminstone fem nya superdelegater. Tre tidigare ordförande i den amerikanska finansinspektionen SEC förordade honom dessutom som demokraternas presidentkandidat. Och landets största organisation av abortförespråkare, Naral, ställde sig bakom honom.

Men Clintons kampanjledare Terry McAuliffe lät sig inte bekomma.

– Vi respekterar John Edwards, men som väljarna i West Virginia visade, är det här långt ifrån över, sade han.

TT