”Har inte spelat ut raskortet”

45 år efter Martin Luther Kings tal: En oerhörd stolthet över att det här inträffar

Foto: AP
NYHETER

Barack Obama är nu ett steg närmare ett historiskt kliv. Att bli den första svarta presidenten i USA:s historia.

- USA är konservativt och han har kommit hit genom att inte spela ut raskortet, säger Anders Hellner, Utrikespolitiska institutet, till aftonbladet.se.

Det här är ett historiskt ögonblick även om Barack Obama inte är den kandidat som de flesta hade trott skulle bli den förste svarte presidentkandidaten för ett amerikanskt parti rapporterar nyhetsbyrån AP.

- Han kommer inte från samma slavbakgrund som Martin Luther King eller Jesse Jackson utan har mer av en invandrarbakrgund. Jag tror att det har underlättat för honom i primärvalet, säger Anders Hellner till aftonbladet.se.

Hans pappa kom från Kenya och hans mamma var en vit kvinna från Kansas. Han är för ung för att ha upplevt 1960-talets medborgarrättskamp.

"Var omöjlig att förutse"

- Han var omöjlig att förutse, säger Shola Lynch som gjort en dokumentär om Shirley Chisholm som 1972 blev den första svarta kvinnan att aspirera på den amerikanska presidentposten.

1984 och 1988 försökte sedan Jesse Jackson vilket banade väg för kandidater som Alan Keyes, Al Sharpton och Carol Moseley Braun. Trots att flera svarta redan hade strävat mot presidentposten dröjde det till 1989 innan Douglas L. Wilder som första svarta amerikan utsågs till guvernör.

45 år sedan "I have a dream"

Det har nu gått 45 år sedan Martin Luther Kings brandtal om ett färgblint USA och endast 30 år sedan Mississippi upplöste "the Sovereignty Commission" vars syfte var att motverka integreringen av statens skolor.

- Jag känner en oerhörd stolthet över att det här inträffar, säger Ronald Walters, som deltog i Jesse Jacksons presidentkampanj om Obamas framgångar till AP.