"Clinton ger upp"

Planerar enligt rykten att offentliggöra sitt beslut under tisdagskvällen – ”Öppen för att bli vice president”

Foto: AFP
NYHETER

Hillary Clinton tänker ge upp, det uppger nyhetsbyrån AP.

– Uppgifterna är 100 procent felaktiga, säger hennes kampanjledare Terry McAuliffe.

Riktigt är däremot att hon nu öppnar för att bli vicepresident.

Clinton ger upp!

Så löd det ”rykte” som bland annat CNN spred – men som genast förnekades av kampanjledaren Terry McAuliffe.

– Kampen går vidare. Uppgifterna är 100 procent felaktiga, säger han.

Enligt honom kommer Clinton inte att gratulera Obama till segern förrän han har en majoritet av delegaterna på sin sida.

Vill bli vicepresident

Men flera tecken tyder på att Clinton är inställd på att det kan bli förlust. Enligt AP ska hon under en telefonkonferens på en direkt fråga ha svarat att hon ”är öppen” till att ställa upp som vicepresident.

– Om det skulle förbättra partiets chanser i november, ska hon ha sagt.

Enligt uppgifter från två av sina egna kampanjtjänstemän planerar Hillary Clinton att erkänna sig besegrad under tisdagskvällen. Det uppgav under tisdagen CNN med hänvisning till källor i The Associated Press.

De två ville vara anonyma eftersom de inte hade tillåtelse att avslöja hennes planer, men enligt dem har Clinton valt att inte offentliggöra sina planer på att lägga av eftersom det ger henne bättre utgångsläge i förhandlingarna med Obama.

Dementi

Uppenbarligen ansågs de vara högst trovärdiga eftersom nyheten spred sig snabbt bland medier, såväl utländska som svenska. Även AP sände ut budskapet.

Enligt uppgifter från nyhetsbyrån kommer kampanjmedarbetarna att betalas fram till den 15 juni då de får sluta. Många av dem ska dock redan vara på väg hem för att söka anställning hos gamla arbetsgivare.

I samma telegram står att läsa att Clinton tänker fortsätta att arbeta för förbättrad sjukvård.

Beredskap att ge upp finns

Enligt Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet, finns det troligtvis en beredskap för "kapitulation" inom Clintons stall.

–  Självklart är det ingenting man går ut med även om flertalet personer redan känner till det. Förmodligen bygger ryktena på att kampen mellan Clinton och Obama kommer att vara helt avgjord efter dagens primärval, säger han.

Merrick Tabor tror dock inte att Clinton kommer att tillkännagöra sitt beslut än på några dagar.

– Man förväntar sig superdelegaterna kommer att fatta ett beslut de närmaste dagarna. Med all sannolikhet får Obama majoritet vilket då gör det meningslöst och kontraproduktivt för Clinton att fortsätta. Då kommer vi också att få ett besked från henne.