Obama i privat möte med Clinton

NYHETER

Barack Obama och den forna rivalen Hillary Clinton hade ett privat möte på torsdagskvällen.

Obamas kampanjtalesman bekräftade mötet, men ville inte avslöja vad det skett eller vad de talkat om.

Enligt New York Times ska mötet ha initierats av Clinton efter en serie samtal mellan deras rådgivare under dagen.

CNN rapporterade att det rörde sig om ett mindre sällskap med "bara ett par senatorer och rådgivare närvarande" men det fanns inga detaljer från mötet.

Det förekommer intensiva spekulationer om att Obama kommer att välja Clinton till vicepresident. Hennes kampanjledning meddelade på torsdagen att hon inte försöker bli vicepresident under Barack Obama.

Obama har sagt att det är en process som kommer att ta tid.

Ändrad israelhållning

Barack Obama ändrade på torsdagen sitt stöd för Israels hållning i fråga om Jerusalem genom att säga att palestinier och israeler måste förhandla om den heliga stadens framtid.

Palestinska ledare reagerade med vrede och bestörtning på onsdagen när demokraternas presidentkandidat sade att Jerusalem ska vara Israels odelade huvudstad.

Nåväl, det ska vara upp till parterna att förhandla om en rad frågor. Och Jerusalem är en del av dessa förhandlingar, sade Obama när CNN frågade honom om palestinierna har någon framtid i staden.

På frågan om han motsatte sig delning av Jerusalem, sade Obama:

Rent praktiskt skulle det vara mycket svårt att genomföra. Och jag tror att det vore klokt av oss att arbeta fram ett system i vilket alla kan få tillgång till de enastående religiösa platserna i gamla Jerusalem, men Israel har en legitim rätt till staden.

Israelvän

Barack Obama gjorde i onsdags utfästelser gentemot Israel när han framträdde inför en proisraelisk lobbygrupp i USA.

Jerusalem måste förbli odelat, sade Obama i ett tal på årsmötet i den inflytelserika organisationen American-Israeli Public Affairs Committee (Aipac).

Israel intog östra Jerusalem i kriget 1967 och har senare införlivat de arabiska stadsdelarna med Israel - ett agerande som inte har erkänts internationellt. Att Israel också har byggt nya stadsdelar och flyttat in en egen befolkning i den ockuperade halvan av staden har mötts av skarp internationell kritik.

Obama beskrev sig som "en sann vän till Israel" och sade att banden mellan USA och Israel inte kan brytas.

TT