Mittenväljare föredrar Obama

Demokraten Barack Obama leder med fem procentenheter över republikanen John McCain

Foto: AP
NYHETER

Demokraten Barack Obama leder med fem procentenheter över republikanen John McCain i väljaropinionen.

Bland kvinnor och mittenväljare är Obamas övervikt ännu större.

Men marginalen mellan presidentkandidaterna har krympt.

I Reuters/Zogbys senaste mätning har Obama stöd av 47 procent, jämfört med 42 procent för McCain. I maj, innan det var helt avgjort att Obama skulle bli demokraternas presidentkandidat, hade han en ledning med åtta procentenheter gentemot McCain.

Om viktiga väljargrupper som kvinnor och obundna mittenväljare har Obama ett betydligt starkare grepp. Bland mittenväljarna är marginalen 52 mot 30 procent och bland kvinnorna 51 mot 36 procent till Obamas fördel.

– McCain måste appellera till obundna på något sätt för att vinna, och just nu har han mycket jobb att utföra, säger John Zogby på opinionsinstitutet till Reuters.

Erfarenhet och ålder

På motsvarande sätt visar mätningen att den 46-årige Obama är tvungen att jobba hårt för att tvätta bort stämpeln som relativt oerfaren.

Obama tycks vara medveten om detta. På onsdagen tog han hjälp av en expertgrupp i utrikespolitiska frågor, bestående av tungviktare som förra utrikesministern Madeleine Albright, förre försvarsministern William Perry och förre utrikesministern Warren Christopher.

Åldersfrågan är inte lika besvärande för McCain, som fyller 72 i augusti och skulle bli den äldste som valts till president. Nästan två tredjedelar av de tillfrågade anser inte att hans ålder borde vara en faktor som påverkar valet.

Kampen mot terror

Zogby bedömer att marginalen kommer att vara knapp mellan kandidaterna nästan ända in på målsnöret.

McCain har de senaste dagarna skjutit in sig på kampen mot terrorism. Han hävdar att militanta extremister ska bekämpas på slagfältet och inte i domstolar.

Obama replikerar att det faktum att Bush-regeringen har ställt få misstänkta terrorister inför rätta har ”förstört vår trovärdighet när det gäller rättssäkerhet över hela världen”.

Ekonomin bekymrar

Enligt en mätning som Washington Post och ABC News låtit göra är det dock inte 2004 års valtema – vem som bäst kan ge amerikanerna säkerhet – som kommer att avgöra höstens val.

Ekonomin är en mycket mer närliggande fråga för många väljare, när bensinpriserna når nya höjder. Det får dem att överväga att ändra sina semesterplaner och äta ute mer sällan.

Mer än hälften säger att de tänker köra mindre bil och omkring en tiondel funderar på att antingen flytta närmare arbetsplatsen eller söka ett jobb närmare bostaden.

– Människor ändrar sitt beteende, de inser att de måste göra det, säger Zogby.

FAKTA

Opinionsläget Obama–McCain

Demokraten Barack Obama har en knapp ledning över republikanen John McCain i de senaste opinionsmätningarna inför höstens presidentval.

Obama McCain Källa

47 % 42 % Reuters/Zogby

48 % 42 % Washington Post/ABC News

46,8 % 42,5 % Real Clear Politics viktning

TT