Palins tal kan avgöra valet

Hockeybusen Levi ska bli pappa – men är allt annat än svärmorsdröm

Foto: REUTERS
FAMILJEDRAMA John McCains vicepresidentkandidat Sarah Palin har problem med familjen. Att dotter Bristol (ovan till höger) ska ha barn i december är besvärande nog för de konservativa kristna väljarna. Att pojkvännen Levi, 18, inte alls har lust att bli pappa är ett ännu större problem.
NYHETER

S:T PAUL. Ska en 18-årig hockeybuse från Alaska stjälpa John McCain?

Det är upp till Sarah Palin.

Hon måste i natt hålla ett tal som får USA att glömma att den unge pappan till hennes blivande barnbarn gjort klart att han inte vill ha några barn.

Foto: all over press

Sedan orkanen Gustav misslyckats i försöken att dränka Louisiana håller det republikanska konventet här i Minnesota på att anta konventionella former igen.

I går hölls vanliga anti-Obama-osande tal av sådana som förre presidentkandidaten Fred Thompson, den demokratiske dissidenten Joe Lieberman och, via satellit från Texas, president Bush.

Och redan i natt är det dags för hela konventets kanske mest brännande ögonblick:

Vicepresidentkandidaten Sarah Palins halvtimme vid talarpodiet.

Pikanta avslöjanden

I och med att hon i praktiken är helt okänd hade det anförandet varit viktigt oavsett omständigheterna; det är nu eller aldrig hon ska presentera sig för den amerikanska väljarkåren.

Men efter de pikanta avslöjande som de senaste dagarna radats upp runt den 44-åriga guvernören och hennes familj har talets betydelse blivit enorm.

Sarah Palin måste vara så övertygande att hon ”dödar” historierna som får politiska experter i USA att ifrågasätta McCain-kampanjens förmåga att utföra bakgrundskontroller.

Det finns en del att bita i, om man säger så. Till exempel den 17-åriga dotterns Bristols graviditet, maken Todds gamla rattfylla och utredningen om huruvida Alaska-guvernören, i strid med gällande lag, försökt få en före detta svåger avskedad.

Böter för tjuvfiske s

Ovanpå detta klev i går blivande svärsonen Levi Johnston, 18, ut i strålkastarskenet – med tveksam grace.

Det är en sak att han visade sig vara en råbarkad hockeyspelare som beskriver sig själv som en ”fucking redneck”, tvingats böta tusentals kronor för tjuvfiske och varnar omgivningen för att bråka med honom eftersom han ”kicks ass”.

Men att den hårdhänte forwarden i skollaget Wasilla Warriors på sin internetsida slår fast att han inte vill bli pappa är klart besvärande – framför allt i skenet av att pojken faktiskt ska ha barn med vicepresidentens 17-åriga dotter om fyra månader.

Men när Sarah Palin talat i natt är det meningen att vi inte ska tänka på den sortens distraktioner längre.

Vi ska bara tänka på vilken utmärkt vicepresident hon kan bli.

FAKTA

Sarah Palins fyra problem

SVÅGER FICK SPARKEN En utredning ska klargöra om Alaskaguvernören, i strid med lagen, försökt få en före detta svåger avskedad som ridande polis.

BRISTOLS BABY. Hennes 17-åriga dotter Bristol är gravid i femte månaden. Fadern, Levi Johnston, 18, säger att han inte vill ha barn. Båda dessa faktum är mycket besvärande för det republikanska partiets mest konservativa och mycket inflytelserika falang.

MAKENS RATTFYLLA. Palins make Todd har fällts för rattfylleri.

ALASKAS UTTRÄDE Uppgifter gör också gällande att makarna Palin under 1990-talet var medlemmar av Alaskan Independence Party, som vill att delstatens invånare ska få folkomrösta om utträde ur USA.