”Valfördel att ha en attraktiv kvinna”

DN:s före detta chefredaktör om Sarah Palin

NYHETER

I natt gav Sarah Palin, 44, sin första tv-intervju sen hon utnämndes till vicepresidentkandidat.

”En ung, fräsch fembarnsmamma” som ”tar Hillary-väljare”, säger författaren och journalisten Hans Bergström.

– Det finns en igenkänningsfaktor där kulturellt som är väldigt stark, säger Bergström till aftonbladet.se.

Republikanernas vicepresidentkandidat Sarah Palin har genomfört sina första tv-intervjuer sen hon utnämndes till John McCains parhäst.

”Attraktiv kvinna valfördel”

Enligt Hans Bergström, före detta chefredaktör för Dagens Nyheter och författare till boken ”John McCain – En politisk biografi”, har Palin en förmåga att attrahera både kristna väljare och demokrater.

– Allt tyder på att McCain om han fått välja helt själv hade valt antingen Joe Lieberman eller Tom Ridge, före detta minister för Homeland security, men de föll båda på att de är för fri abort. Eftersom McCains position var ifrågasatt hade han behov av en vicepresidentkandidat som hade förtroende i de här frågorna i den republikanska basen, säger Hans Bergström.

– Sen spelade det väl säkert in också, att efter att Obama inte ville ta Hillary, blev det en valfördel att ha en attraktiv kvinna. Det finns ju det här med den kulturella identiteten, som är väldigt viktig. I förorterna i Ohio, Pennsylvania och Michigan, och i småstäder i de här viktiga delstaterna – en ung och fräsch fembarnsmamma som kämpar med familjeproblem och som är med och coachar sina barn på hockey eller fotboll och som inte kommer från något elit-universitet – det finns en igenkänningsfaktor där kulturellt, som är väldigt stark. Sen får man se hur mycket det slår igenom, säger Bergström.

”Entusiasm hos kristna”

– Det som var så speciellt med valet av Sarah Palin var att McCain lyckades få två egenskaper i samma person: dels någon som skapar engagemang i den kristna högern, dels någon som samtidigt attraherar Hillary Clintons demokratiska väljare, säger Hans Bergström.

– Den aspekten på henne, att hon tar Hillary-väljare, är nog den viktigaste, säger Bergström.

I moralfrågor har Sarah Palin tagit ställning emot fri abort och för dödsstraff, och hon är emot homo-äktenskap och för rätten att bära vapen.

– McCain har också varit konservativ i de frågorna i sitt röstmönster. Men han har alltid haft en del reservationer och nyanseringar, och han har aldrig gjort de frågorna särskilt stora. För Sarah Palin har de väl varit mer prominenta, även om det inte definierar henne helt och hållet.

– Det har skapat entusiasm hos de evangeliskt kristna i den republikanska väljarbasen, som ju varit väldigt tveksamma till McCain ända i sen tid, och det fanns en risk att de inte skulle gå och rösta över huvud taget.

Så står Palin i sakfrågorna:

Abort: Är medlem i en anti-abort-organisation som heter ”Feminister för livet” ("Feminists for life”). Har stött lagar för att förbjuda sena aborter i Alaska. Har en son med Downs syndrom och säger att hon kände till sonens tillstånd innan födseln och valde att inte göra abort. Har sagt att hon skulle ”välja livet” om hennes dotter blev gravid efter en våldtäkt.

Dödsstraff: Har på sin kampanj-hemsida skrivit: ”Om lagstiftarna röstade igenom en lag för dödsstraff skulle jag underteckna den. Om någon våldtar och mördar ett barn eller dödar en oskyldig person i en köra-förbi-skjutning så har vi rätt att få veta att den personen aldrig kommer att kunna göra det igen.”

Homo-äktenskap: Stödde ett konstitutionellt tillägg i Alaska 1998 för att förbjuda samkönade äktenskap.

Vapenlagar: Stödjer rätten att bära vapen. Är medlem i ”Nationella gevärsföreningen” (”National Rifle Association”) och jagar vilt i Alaska.

Skatter: Föreslog att hålla inne delstatens bensinskatt i år. Föreslog att ge varje invånare i Alaska en check på $1 200 (cirka 8 300 kronor) från delstatens kassor, som fått oväntade intäkter i och med delstatens skatter på oljeproduktion.

Källor: The New York Times, Ontheissues.org