McCain och Obama avbryter kampanj

Ska lösa finanskrisen först

Foto: AP
Barack Obama och John McCain lade ner kampanjandet även 11 september – för ett gemensamt besök vid Ground Zero på sjuårsdagen av terroristattacken mot tvillingtornen vid World Trade Center.
NYHETER

Republikanernas presidentkandidat John McCain avbryter sin valkampanj tillfälligt för att hjälpa till att lösa finanskrisen i USA, sade han på onsdagen.

Även Barack Obama har tagit initiativ i samma riktning.

McCain sade på en presskonferens att han bett att den första debatten mellan honom själv och Obama skjuts upp. Den skulle annars hållas på fredag denna vecka.

McCain sade att han inte tror att det krispaket för 700 miljarder dollar som regeringen lagt fram kommer att godkännas av kongressen i sin nuvarande form. Han uppmanade president George Bush att kalla till ett tvåpartimöte med lagstiftare för att försöka nå en överenskommelse.

– Det är dags för båda partierna att samarbeta för att lösa det här problemet, sade han.

Samtidigt kom ett uttalande från Obamas kampanj, som sade att de två rivalerna redan samarbetar för att nå enighet om finanskrisens lösning. Uttalandet nämnde inte McCains uppmaning, utan betonade att initiativet till krissamarbete väcktes av demokraterna.

Obama leder över McCain med 3,2 procentenheter enligt den senaste opinionssammanställningen hos Real Clear Politics. Enligt mätningarna tror många fler amerikaner att Obama kan hantera finanskrisen, än att McCain kan det.

Hur det blir med valdebatten var oklart på onsdagskvällen, då arrangörerna vid University of Mississippi sade att de fortfarande planerar för fredag.

TT