McBush?

Barack Obama gör allt för att bevisa att McCain i själva verket är ”McBush”.
NYHETER

NEW YORK. För att vinna presidentvalet i höst måste John McCain övertyga väljarna om att han inte är en ny George W Bush.

Den 72-årige senatorn försöker utmåla sig själv som en självständig uppstickare i ett parti som blivit allt mindre populärt i USA de senaste åren.

Samtidigt gör Barack Obama allt för att bevisa att McCain i själva verket är ”McBush”.

I Barack Obamas senaste reklamfilm ”The same”, som kom nu i tisdags, attackerar han John McCain för att vara ”precis som George W Bush”.

Filmen visar en rad bilder på Bush och McCain tillsammans – omfamnandes eller leendes mot varandra – medan en berättarröst förklarar hur mycket de två republikanerna har gemensamt:

- De delar samma misslyckande med att förstå ekonomin. Samma skattesänkningar för storföretag och den rikaste procenten. Samma misstänksamma kontakter med lobbyister. Samma plan att spendera 10 miljarder dollar i månaden i Irak.

Det avslutas med att John McCain själv sitter i en TV-intervju och säger:

- Jag har röstat precis som President Bush 90% av gångerna.

Bytt åsikt

Obamas reklamfilm berättar dock inte hela sanningen. John McCain vann republikanernas primärval just genom att distansera sig från George W Bush, och i flera viktiga valfrågor tycker de olika. Enligt en analys i tidskriften The Economist har John McCain ställt sig på tvären mot både Bush och det republikanska partiet i åtminstone två viktiga valfrågor de senaste åren: den hårdföra invandringspolitiken och likgiltigheten inför global uppvärmning.

Tidningen påekar även att McCain länge förespråkade multilaterala lösningar i utrikespolitiken, till skillnad från Bush, och länge stod McCain relativt ensam som förespråkare för den truppförstärkning i Irak som i efterhand visade sig bidra till en stabilisering i landet.

Men i många av de valfrågor där McCain tidigare försökt skilja sig från Bush har han nu bytt åsikt. The Economist sammanfattar McCains presidentkampanj med att han är allt för lik Bush i de tre huvudsakliga valfrågorna:

- En hökaktig utrikespolitik, ansvarslösa skattesänkningar och mer prat om relgion och abort. Det låter alldeles för likt ”Bush den Tredje”, vilket är precis den etikett demokraterna vill hänga runt McCains hals.

”Vansinne”

Under demokraternas konvent i Denver förra veckan vimlade det också av jämförelser mellan Bush och McCain.

Mest aggressiv var den före detta republikanen Susan Eisenhower, barnbarn till president Dwight Eisenhower, som i ett tal i torsdags sade:

- Einsteins definition av vansinne är någon som fortsätter göra samma sak trots att det inte fungerar.

Enligt den republikanske strategen Mike Muprhy är det enda sättet för McCain att överleva de här attackerna att ställa en liknande fråga om Obama: är USA verkligen redo att ge demokraterna ensam makt i såväl Vita Huset som kongressen? Sedan 2006 har demokraterna en liten majoritet i kongressen, men deras popularitetssiffror har de senaste åren legat stadigt under president Bushs redan låga siffror.

Murphy hävdar att republikanerna borde attackera Obama för att vara en liberal politiker som kommer att knyta sig samman med den demokratiska kongressen för att förvandla Washington till ett ”urspårat tåg av vänsterlagstiftning”.

- Det skulle oenkligen få mittenväljarna att ta sig en funderare på om de verkligen ska rösta på Obama, skriver Murphy i Time magazine.

”Sämsta tänkbara klimatet”

I veckan kom det just en sådan reklamfilm från McCain-kampanjen, där han jämförde Obama med demokrater som Harry Reid och Christopher Dodd, i förhoppningen att dessa personer ska vara lika avskräckande som president Bush.

Samtidigt poängterar McCain-kampanjen att de har en otacksam uppgift i år, då många amerikanska väljare är betydligt mer trötta på republikanerna än på demokraterna.

- Vi befinner oss i det sämsta tänkbara klimatet för republikaner sedan Nixon inför valet 1972, säger McCains kampanjchef Rick Davis till Washington Post.

Enligt Davis kan McCain ändå vinna över Obama, förutsatt att det amerikanska folket får en chans att ”ordentligt lära känna” de två kandidaterna.

- Det här valet handlar inte om sakfrågor, utan om personligheter, säger Davis

Martin Gelin