Med en kärlek – till vapen

Foto: Magnus Wennman
Mark Koscielski driver Koscielski's Guns and Ammo i Minneapolis. ”Ingen ska ta ifrån mig min rätt att försvara mig”.
NYHETER

MINNEAPOLIS

Rätten att bära vapen skyddas av USA:s grundlag.

Samtidigt skjuts 30 000 personer till döds varje år i landet.

Nu har vapenaffärerna funnit en ny målgrupp – lärare, beredda att ha vapen med sig i skolan.

– Om jag känner mig hotad så dödar dig med två skott på två sekunder.

Mannen på andra sidan disken ler stolt och låter fingrarna spela på Sig sauer-pistolens träkolv. Den svarta pipan är blanksliten.

Vi har ringt på dörrklockan till Koscielski's Guns and Ammo i Minneapolis. På dörren sitter en skylt. ”Inga idioter välkomna.”

Vi blir insläppta.

Om mannen mitt emot skulle göra verklighet av sitt löfte, skulle jag bli en blodig siffra i statistiken. En av 30 000 som beräknas dö med en kula i kroppen i USA 2008.

Älskar vapen

Nu är mannen inte alls lika hotfull som sina ord, utan vänlig och amerikanskt trevlig. Han heter Mark Koscielski, är 57 år och trebarnsfar. För några år sedan blev han lämnad av sin fru, berättar han.

Men han har en kärlek kvar.

– Jag har mina vapen.

Den gråmelerade t-shirten stramar över buken och hänger ner över ett par kamouflageshorts. På bältets ena sida sitter ett pistolhölstret, på den andra sidan en kniv.

Mark har drivit sin butik sedan 1999 och säger att det är den enda riktiga vapenaffären i hela Minneapolis. En titt i telefonkatalogen avslöjar hans lilla lögn. Det finns sju.

Hans är belägen i Midtown. För 50 år sedan var det en välmående förstad med villor i kolonialstil, nu är det ett område där folk låser bildörrarna när de passerar.

– Har ni inte blivit rånade än, frågar Mark när vi berättar att vi bor på ett närliggande hotell.

Själv har han aldrig blivit rånad, men säger att han har varit tvungen att använda sitt vapen två gånger.

– Men det är inget jag vill prata om. Det var självförsvar.

200 miljoner vapen

I USA är rätten att äga och bära vapen skyddad i grundlagen, närmare bestämt i det andra tillägget till konstitutionen. De senaste årens blodiga skolskjutningar har lett till krav på hårdare vapenlagar, men frågan är minerad och politiskt mycket känslig .

Bara i Minneapolis, vars innerstad rymmer drygt 380 000 invånare, beräknas mellan 15 000 och 20 000 personer äga ett vapen. I hela USA finns det över 100 miljoner vapen i händerna på vanliga medborgare.

Republikanernas presidentkandidat John McCain stöder konstitutionens andra tillägg fullt ut. Det gör även hans vice presidentkandidat Sarah Palin. Hon har själv ett livslångt medlemskap i lobbygruppen National Rifle Association (NRA), som sedan 1871 har arbetat för rätten att bära vapen.

Demokraternas kandidater Barack Obama och Joe Biden har hållit en medvetet låg profil i vapenfrågan, eftersom partiets väljare är indelade i två läger – för och emot.

Ett alltför tydligt utspel i frågan skulle kunna skära farligt stora hål i väljargrupperna.

18-årsgräns

I Marks butik finns inte mycket sympati för den som vill inskränka vapenrätten.

– Ingen ska ta ifrån mig min rätt att försvara mig, säger han.

Under den halvtimme vi besöker lokalen hinner tre kunder komma och gå. En av dem är 24-årige Michael Barrow. Han kommer in tillsammans med sin flickvän....för att fråga om hans nya tillstånd har kommit än.

– Med det tillstånd jag har nu får jag bara ha mitt vapen här i staten Minnesota. Jag vill kunna ta det med mig över hela landet, förklarar han.

Den som vill köpa ett vapen i USA måste vara över 18 år. En bakgrundskontroll görs först av delstatspolisen och sedan de federala myndigheterna. Den som aldrig åtalats för något brott kan inte hindras från att handla.

– Jag köpte min för tre år sedan. Jag vill känna mig trygg, säger Michael Barrow.

Utbilda lärare

Mark Koscielski är nöjd. Han har hittat en ny målgrupp för sina affärer. Planen är att starta kurser för lärare som känner sig otrygga på sin arbetsplats – så otrygga att de vill beväpna sig.

– Jag har en annons på min hemsida och har redan talat med flera lärare som är intresserade.

Mark kommer själv att hålla i kurserna som ska sträcka sig över 20 timmar. Lärarna ska få instruktioner i vilka vapen som passar i typiska skolmiljöer.

– De kommer också att få lära sig hur man taktiskt agerar under eldgivning, hur man skjuter inne och utanför ett klassrum och hur man snabbast drar sitt vapen.

Är det lagligt för lärare att bära vapen i skolan?

– Nja, egentligen inte, men jag lär dem hur man bäst bär det så att det inte syns. Om en lärare tvingas öppna eld mot en elev, så är det för att rädda livet på sig själv och andra. Jag har svårt att se att han skulle kunna dömas för något brott.

Ett skoldistrikt i Texas är den här hösten först i USA med att bevilja sina lärare tillstånd att bära vapen i skolan.

– Vi har låssystem och vi har kameror, men vad händer om någon skulle ta sig in ändå. Det här är sunt förnuft, säger skolans rektor David Thweatt.

Utbildar barn

Bills Gun Shop and shooting range, ligger en mil utanför centrala Minneapolis. Mitt i ett köpcenter. Här utbildas flest unga skyttar i hela USA, enligt ägaren John Monson.

Han är en pratsam man i 45-årsåldern. En hardcore redneck, om han ska beskriva sig själv.

Han bär sin pistol i ett svart hölster vid sidan och säger att han gärna skulle åka ner och ta hand om anarkistsvinen som demonstrerar utanför republikanernas konvent.

– Vill ni prova ett maskingevär?, frågar han när vi kommer ner i källaren där skjutanläggningen är inhyst.

Kraftiga smällar hörs därinne. En pappa ger sin nioårige son instruktioner i hur han ska hålla geväret. Sikta och krama avtryckaren lugnt.

John är ivrig när han tar oss med in i skjuthallen med en revolver av kaliber 38. Han spänner upp måltavlan och skickar iväg den fem meter ner i banan.

Skotten ekar mot betongen.

Ljuset strilar genom hålen när Usama bin Laden kropp och hals perforeras.

– Det här är vår favorittavla, alla vill skjuta på den.