Sarah Palins make vill inte vittna

NYHETER

Maken till republikanernas vicepresidentkandidat Sarah Palin, Todd Palin, kommer inte att inställa sig vid fredagens förhör inför en juridisk kommitté i Alaska.

Kommittén ska utreda huruvida hustrun ägnat sig åt maktmissbruk i den affär som i USA döpts till ”Troopergate”.

Todd Palin, som kallats tillsammans med tolv andra vittnen, deltar inte i förhöret eftersom han anser att utredningen är politiskt färgad, uppgav kampanjkällor sent på torsdagen.

Missbruk?

Bakgrunden är anklagelser om att Alaskaguvernören Palin missbrukade sin makt när hon i somras avsatte delstatens ansvarige för säkerhetsfrågor, den före detta polischefen i Anchorage Walt Monegan. Officiellt hette det att Palin ville att säkerhetsarbetet skulle ta ny annan riktning, men kort därpå publicerades en artikel som antydde att den verkliga orsaken var att Monegan låtit bli att avskeda en polis som var involverad i en uppslitande skilsmässa och vårdnadstvist med Palins syster. Utdrag ur korrespondens mellan Palin och Monegan stärkte argumentet.

Det juridiska utskottet i Alaskas delstatsparlament, som har både republikanska och demokratiska ledamöter, tillsatte en oberoende utredning – inför vilken Todd Palin således inte vill vittna. Han kan därmed bli skyldig till domstolstrots.

Utredningen har fått stor uppmärksamhet i amerikanska medier och där döpts till ”Troopergate”, en anspelning på Watergate-affären. Republikaner i Alaska har försökt att skjuta på utredningen tills efter presidentvalet den 4 november.

Inte ovan lagen

En talesman för McCain-Palinkampanjen, den tidigare federale åklagaren Ed OCallaghan, har rest till Alaska för att bistå paret Palin inför de eventuella förhören. Han antydde på torsdagen att utredningen nu kontrolleras av anhängare till demokraternas presidentkandidat Barack Obama.

Delstatssenatorn och demokraten Bill Wielechowski kontrade med att säga att ”ingen står ovan lagen”:

– Bara för att du är make till någon som är vicepresidentkandidat betyder det inte att du kan ställa dig över lagen.

Den värdekonservativa Sarah Palin blev politisk stjärna över en natt när John McCain i slutet av augusti valde henne till vicepresidentkandidat. Dagarna därefter noterade republikanerna stora opinionsframgångar, en tendens som dock vänt de senaste dagarna.

TT