Skattelättnader skulle bli Obamas första lagförslag

NYHETER

Vad står högst på Obamas prioriteringslista, vad blir första lagförslaget och kan han fortfarande känna respekt för McCain efter den tuffa kampanjen.

Under fredagens tv-sända intervju med Wolf Blitzer på CNN gav Barack Obama svar på tal.

Det första lagförslaget Obama mest troligt skulle lägga fram, om han väljs till president, skulle vara en skattelättnad för 95 procent av den arbetande amerikanska befolkningen.

Finanskrisen är högsta prioritet

Det framkom under Wolf Blitzers intervju med honom i CNN-programmet ”The situation room”, som spelades in i Des Moines i Iowa och sändes sent på fredagskvällen svensk tid. Frågan löd: Vilka blir dina prioriteringar om du väljs till USA:S nästa president. Viktigast, svarade Obama, blir att lösa finanskrisen. Bland annat genom skattelättnader, framförallt för de som tjänar mindre än 250 000 dollar om året. Obama vill ner till de skattenivåer som ”fanns under Clinton-eran på 90-talet när ekonomin växte”.

Energi och sjukvård

När den akuta finanskrisen är över kommer prioriteringarna ligga på att göra USA självförsörjande när det gäller energi och att reformera sjukvården.

Respekt för McCain?

Till intervjun hade CNN också låtit vanliga amerikanska väljare skicka in frågor. En av frågorna var om Obama efter den hårda presidentkampanjen fortfarande kommer kunna respektera, samarbeta och kanske till och med kunna ge McCain en viktig roll om han själv blir den kandidat som går vinnande ur striden?

Obama medgav att de haft en tuff kamp men att han kunde tänka sig att sätta McCain på vilken position som helst där han kvalificerade sig som den bästa kandidaten, och att han fortfarande kände respekt för honom och hoppades på ett bra samarbet i de frågor där de behövdes.