109-årig slavdotter gav sin röst till Obama

1 av 3
NYHETER

109-åriga Amanda Jones från texas i USA är en av de absolut äldsta väljarna i det amerikanska presidentvalet. För Amanda Jones, vars pappa växte upp som slav, är valet i år mycket viktigt.

Amanda Jones, 109, har levt ett långt liv och innehållsrikt liv i den amerikanska södern. I 72 år var hon hemmafru och tog hand om sina tio barn, och i nästan lika lång tid har hon varit trogen demokraterna.

I år fick hon för första gången möjlighet att lägga sin röst på en afroamerikansk presidentkandidat.

– Det kändes bra att rösta på Obama, säger Amanda Jones till tidningen Statesman.com.

Har redan röstat

Eftersom Amanda är för svag för att gå till en vallokal har hon fått brevrösta i förväg. Något som två av hennes tio barn gärna hjälpte henne med.

Att det är viktigt att rösta i presidentvaletvalet var något som Amandas pappa lärde henne redan i tidig ålder. Han var själv född som slav och befriades från sitt jobb att valla får som 12-åring.

Han blev sedan lantbrukare, gifte sig och skaffade 13 barn. Amanda är ett av mellanbarnen.

Den första presidentkandidaten som Amanda röstade på var Franklin Roosvelt, men hon minns inte vilket år det var, berättar hon för tidningen.

Viktigt val

Ett av Amandas 33 barnbarn, Brenda Baker 44, berättar för tidningen att familjen är rörd över hur viktigt det här valet är för Amanda.

— Det är otroligt för mig att se att hon nu faktiskt kan få se resultatet, av allt som hon åstdakommit och slitit för om Obama skulle vinna valet, säger Brenda Baker till Statesman.com.