Storseger hägrar i kongressen

NYHETER

Demokraterna tror inte bara på Barack Obama på tisdag.

Partiet går mot en storseger i kongressen.

På grund av president George Bushs impopularitet och finanskrisen kan demokraterna få större makt i kongressen än de haft på årtionden. Kanske når de den magiska gränsen 60 senatorer som hindrar motståndarlägrets förmåga att hindra och fördröja lagstiftningsprocessen.

Det kan demokraterna behöva för att uppfylla löftena från presidentkandidaten Barack Obama, som leder i opinionen mot republikanen John McCain.

Vill stimulera ekonomin

Partiet vill bland annat stimulera ekonomin, minska skatterna för medelklassen och börja retirera från Irak och i stället förstärka i Afghanistan.

Ambitionerna försvåras av det stora budgetunderskott som nyligen blev ännu värre när räddningspaketet för finanssektorn på 700 miljarder dollar klubbades.

Dominerar redan

I representanthuset har partiet sedan 2006 års val 235 ledamöter mot republikanernas 199. Dominansen kan öka med 30 mandat enligt opinionsmätningar. I senaten är ställningen 51–49, men då är partiet beroende av två oberoende senatorer.

På tisdag väljs hela representanthuset, vars ledamöter sitter i två år, och 35 senatsplatser (33 plus två fylllnadsval). Senatorer sitter i sex år.

TT