Obama: Utvisa min faster

”Jag tror starkt på att man måste lyda lagen”

NYHETER

Barack Obamas faster, som uppges vistas illegalt i USA, bör utvisas ur landet.

Det anser presidentkandidaten själv.

– Självklart minskar inte det min omtanke om henne. Men jag tror starkt på att man måste lyda lagen, säger Obama i en tv-intervju i CBS.

Foto: colourpress
Obama vill att alla följer lagen – även om det innebär att hans faster utvisas.

Sent på söndagskvällen visade kanalen ett klipp från intervjun som kommer att sändas i sin helhet på tisdag enligt AFP.

– Om hon bryter mot lagar, dessa lagar måste följas, sa Barack Obama till CBS News.

Kände inte till uppgifterna

Det var i lördags, bara några dagar innan valdagen, som uppgifterna kom att halvsystern till Barack Obamas pappa Zeituni Onyango, 56, lever illegalt i landet. Enligt Obama har han inte haft kontakt med henne sedan 2004 och säger att han inte kände till att hon inte fått uppehållstillstånd.

Fastern från Kenya ska ha sökt asyl i USA för fyra år sedan men fått avslag. Trots det ska hon alltså ha stannat i landet. Uppgifter som enligt nyhetsbyrån AP styrks av två oberoende källor.

"Minskar inte min omtanke om henne"

Om det stämmer att fastern inte följt lagen anser Barack Obama att hon bör lämna landet.

– Självklart minskar inte det min omtanke om henne. Men jag tror starkt på att man måste lyda lagen, säger Obama til CBS.

Fasterns pengar lämnas åter

Fastern ska ha donerat 265 dollar till Barack Obamas valkampanj. Presidentkandidaten gav snabbt beskedet att de pengarna skulle lämnas tillbaka eftersom utländska kampanjmedel inte är tillåtna.

Zeituni Onyango är bosatt i Boston och beskrivs som en tystlåten kvinna. I Obamas självbiografi omnämns hon med fina ord: ”Min far hade en dröm”. Där skriver han om hur han uppskattade hennes varma mottagande när han besökte Kenya som barn.