”Säkert kommer det att bli bråk här och var”

Aftonbladet.se:s Wolfgang Hansson chattade med läsarna

NYHETER

Vem hoppas du vinner? säger: Hur mycket procent har Obama att vinna, tror du?

Wolfgang Hansson säger: Om du menar hur mycket han kan vinna med så tror jag antingen på en jordskredsseger eller ett superjämt val. I det senare fallet därför att många vita i så fall varit tveksamma att rösta på en svart kandidat.

säger: Hej När vet man UNGEFÄR vem som kommer att vinna valet? (jag vet att det är en svår fråga, men ungefär)

Wolfgang Hansson säger: Allt beror på hur många av de stora östkuststaterna som Obama eller McCain tar. Någon klar segrare kommer inte att finnas förrän tidigast runt kl två i natt svensk tid. Mer troligt är att vi får vänta till runt kl 05. Men det kan i värsta fall dra ut ännu längre på tiden.

Christian säger: Tror du att han är mörkhyad har en väldigt stor del i varför folk tänker rösta på/har röstat på Obama?

Wolfgang Hansson säger: Nej, inte utanför den afroamerikanska majoriteten. För vita och latinos som är trötta på åtta år av Bush representerar Obama en frisk fläkt och åtmintone en förhoppning om en ny väg för USA och världen.

NV08 säger: Tror du att det kan komma att bli valfusk i de riktigt jämna staterna, som det blev i Ohio 2004?

Wolfgang Hansson säger: Jag vet inte om man kan kalla det som hände i Ohio 2004 för valfusk. Det är ett starkt ord. Säkert kommer det att bli bråk här och var om allt gått rätt till. Så brukar det vara i amerikanska presidentval eftersom hela valsystemet är både ålderdomligt och varierar så kraftigt även inom olika delstater. Men blir det en klar segrare kommer diskussionen om valfusk att dö snabbt.

Emil säger: Hej. Om Obama vinner, tror du att utrikespolitiken kommer att forandras. Jag tanker framst pa Israel kontra de Arabiska landerna?

Wolfgang Hansson säger: Helt klart finns det starka förhoppningar i många av de muslimsdka länderna att Obama ska vara mindre Israelvänlig än tidigare amerikanska presidenter. Jag är långtifrån säker på att det blir så. Vem som än blir vald måste ta hänsyn till den mycket starka pro-israeliska lobbyn i USA. Att Obama plötsligt blir Palestinavän istället för Israelvän håller jag för uteslutet.

Manne säger: Hur stort beräknas valdeltagandet vara?

Wolfgang Hansson säger: Normalt brukar bara runt 50 procent av de registrerade väljarna rösta. Jag har hört experter som tror på 70 procent den här gången. Det låter överoptimistiskt. Blir det över 60 procent är det ett högt deltagande.

Emil säger: Om Obama vinner. Hur kommer Irak och Afghanistan fragan att hanteras tror du?

Wolfgang Hansson säger: Obama har lovat att han ska dra tillbaka de amerikanska trupperna inom 16 månader. Istället vill han skicka fler trupper till Afghanistan. Men läget där är också mycket bekymmersamt. Inget tyder på att fler trupper är medicinen för att bli av med talibanerna. Obama kan också få svårt att hålla sitt löfte om Irak.

juan säger: Om Obama vinner valet, tror du världsekonomin kommer svarar possitivt på detta?

Wolfgang Hansson säger: Ja. Men räkna inte med någon tokrusning på börsen. En Obamaseger är vad marknaden räknar med. Sen hänger det på om Obama lyckas övertyga de finansiella spelarna att han verkligen har en plan för att dra USA upp ur recessionen.

Jessie säger: I något nyhetsprogram i går kväll oroade sig en färgad amerikansk kvinna stora upplopp om Obama förlorar. Vad tror du om detta? Om tror du att, tvärtom, det finns risk för sabotage och upplopp från högerextremistiska organisationer om han vinner?

Wolfgang Hansson säger: Helt klart finns det en stor risk för oroligheter om Obama förlorar. Förklaringen till det är att så många ungdomar sätter sitt hopp till honom. Om han förlorar utlöser det en stor besvikelse. Risken är inte alls lika stor vid en McCain-förlust. Bara de riktigt fanatiska kan fortfarande tro att McCain har en rejäl segerchans.

säger: Vilken betydelse tror du att det faktumet att Obama är mörkhyad, om han vinner, har för USA och för USA som land utåt?

Wolfgang Hansson säger: Obama blir ju i så fall historisk som den förste svarte presidenten i USA. Eftersom USA fortfarande är ett rasmässigt mycket segregerat samhälle kan det få stor betydelse, ge svarta bättre självförtroende. I omvärlden tror jag USA kommer att uppfattas som mycket mer modernt om Obama vinner. McCain är inte bara vit. Han står dessutom för ett traditionellt synsätt.

kc säger: Hur påverkar Usas blivande president sverige?

Wolfgang Hansson säger: Inget land i världen är opåverkat av vem som leder USA. En mer lyssnande president som är beredd att jobba via FN och andra internationella organisationer kan göra att små länder som Sverige ökar sitt inflytande. På det ekonomiska planet är det avgörande för jobb, räntor och bostadspriser att den nye presidenten lyckas dra upp USA ur finanskrisen. USA är stukat men fortfarande motorn i världsekonomin.

Ludde säger: Hur tror du börsen reagerar ifall John McCain vinner?

Wolfgang Hansson säger: Svårt fråga. Jag tror inte på någon panikreaktion. Men jag tror faktiskt den finansiella världen hyser större förtroende för Obamas förmåga att lösa de stora frågorna. Så en liten nedgång kan det nog bli.

Ulf Andersson säger: Hej, varför engagerar sig svensk media så mycket inför ett amerikanskt val? USA skiter väl i dom svenska valen.....

Wolfgang Hansson säger: Jag tror en förklaring är att USA-valen är så personcentrerade. Det blir lite som en såpa på TV. Ofta är ju kandidaterna redan kända av många svenskar. Alla inser ju också att det påverkar oss rätt mycket vem som styr USA. Men du har helt rätt i att USA struntar fullständigt i vem som leder Sverige.

Moderator säger: Nu är chatten över. Tack alla läsare och tack Wolfgang Hansson!

Wolfgang Hansson säger: Tack.