”Anmärkningsvärt att de valde Obama efter Bush”

Karin Pettersson och Merrick Tabor om Barack Obama

NYHETER

En begåvad politiker och en genuin människa – med en genuin övertygelse.

Så beskriver Karin Pettersson, chefredaktör Fokus, USA:s näste president Barack Obama.

– Det är något ganska anmärkningsvärt att ett land som valde Bush för åtta och fyra år sedan nu väljer Obama. Det säger något om USA som land att de kan välja två så olika personer inom så kort tid. USA är ett land i ständig förändring.

”Enorma förväntningar”

Karin Pettersson kallar segern för makalös och historisk.

– USA är ett land med en historia av fruktansvärda rasmotsättningar. På bara några generationer har man lyckats lyfta sig över det. Det är otroligt.

Vilka har Obama att tacka för sin seger?

– Unga väljare, svarta väljare och medelklassväljare. Många som aldrig förr har gått till valurnorna.

Är du förvånad över det tidiga resultatet?

– Nej, det är jag inte. Det har känts som det de sista dagarna. Han har haft ett ordentligt övertag de sista dagarna.

Vad är det första han bör ta itu med?

– Självklart finanskrisen. Man befinner sig i ett otroligt besvärligt läge, på väg ner i en allvarlig lågkonjunktur. Det svåraste för honom är att han har så enorma förväntningar att leva upp till.

Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet, påpekar att Obama, innan han kan ta itu med något annat, först måste få ihop en fungerande stab.

Har sig själv att tacka

– Fram till i januari får vi en övergångssituation där han samarbetar med Bushadministrationen. På sätt och vis finns inte mycket att ta itu med. Det gäller att få ihop en stab, utse ministrarna. Det gäller för honom att förbereda sig på bästa sätt. Han bör sätta sig in i sakfrågorna och se hur han kan samarbeta med den gamla administrationen.

Vilka anser du att han har att tacka för segern?

– Oerhört många. Sig själv, han har skött det bra. Sen har han haft en bra organisation i många delstater, det är många som hjälpt honom i olika avseenden.