"Jag uppmanar er alla att stötta vår president"

McCain gratulerade Obama till segern

NYHETER

PHOENIX. Så kom stunden när John McCain ställde sig på scenen i Phoenix och erkände sig besegrad av senator Barack Obama.

– Jag har ringt till senator Obama och gratulerat honom till segern, sade McCain och fick därpå lugna publiken från att bua åt beskedet.

– Senator Obama har åstadkommit något mycket stort och fint, sade McCain.

Talet var värdigt och visade McCain från hans allra ödmjukaste sida.

Han tackade alla kampanjmedarbetare som stöttat honom under kampanjen, och riktade också ett stort tack till det amerikanska folket:

– Var sig ni röstade på mig eller på senator Obama så uppmanar jag er alla att stötta vår president och hjälpa honom att få det här landet på fötter igen. Jag vill i dag ta tillfället i akt att uttrycka min djupaste sympati för hans förlust av sin mormor, sade McCain också.

– Senator Obama och jag har haft våra duster och vi tycker fortfarande olika om vissa saker. Men jag lovar att hjälpa honom i sitt arbete och uppmanar alla amerikaner att inte bara gratulera honom till segern utan också att hjälpa honom, att hitta kompromisser och försvara vårt lands säkerhet i en farlig värld.

– En sådan här kväll är det naturligt att känna besvikelse. Men i morgon måste vi komma över det och alla hjälpa till att få vårt land på fötter igen. Förlusten är min, inte er, sade McCain och möttes av protester.

Publiken skanderade hans namn och återigen fick han lugna människorna.

– Jag är djupt tacksam mot er. Jag önskar att det här hade slutat annorlunda, mina vänner. Jag kan inte uttrycka vilken skuld jag står till er, min fru Cindy, mina barn, min kära mamma och hela min familj och alla vänner. Jag har alltid varit en lyckosam man.

Han avslutade sitt tal med att ösa beröm över Sarah Palin, som han kallade en av de skickligaste kampanjmakare han mött.

– I kväll tackar jag det här landets invånare, vare sig de stöttade mig eller Obama. Tro alltid på Amerikas storhet, uppmanade han. För amerikaner ger aldrig upp. Gud bevare Amerika.