Världen hyllade Obama i morse

”En ny era för USA och resten av världen”

NYHETER

Hyllningarna och gratulationerna strömmade i morse in från hela världen till USA:s nyvalde president Barack Obama.

Men förväntningarna på den nye presidenten är stora på många håll.

I Iran väntar man på Obamas tal om förändring, medan Irak inte förväntar sig några dramatiska förändringar.

Nelson Mandela, Sydafrikas förste svarte president, sa att valet av Obama är en symbol för hoppet.

I ett gratulationsbrev säger Mandela att Barack Obams seger visar att "alla vågar drömma om att förändra världen till det bättre".

Frankrikes president Nicolas Sarkozy gratulerade USA:s blivande president Barack Obama till hans ”briljanta seger”, meddelade den franske presidentens stab på onsdagsmorgonen.

Palestiniernas president Mahmud Abbas gratulerade Obama genom sin talesperson, men passade samtidigt på att uppmana honom att påskynda arbetet med att nå ett fredsavtal mellan Israel och Palestina.

Israels utrikesministe Tzipi Livni, som också meddelade sig genom en talesperson, sade att relationerna mellan Israel och USA har en ”ljus framtid”, men gratulerade även John McCain.

– Israel gratulerar två stora Israelvänner, John McCain för en bra kampanj och Barack Obama för hans historiska seger, sade Ygal Palmor till AFP.

I Iran uppgav ledande företrädare att landet nu väntar på USA:s förändring.

– Valet av Obama över McCain är positivt. Obama har lovat förändring och det är både en möjlighet och ett test för USA. Vi väntar på den förändringen, sade iranske parlamentsledamoten Hamid Reza Haji Babai till nyhetsbyrån AFP.

Han anser att president Bush, med hjälp av militarism och finanskris, skapat en ”dålig atmosfär mot USA”.

– Att välja McCain hade förvärrat den atmosfären, sade Haji Babai.

EU-parlamentets talman Hans-Gert Pöttering passar på att bjuda in Barack Obama att tala i parlamentet när han skickar sina gratulationshälsningar.

– På det sättet skulle han kunna tala till de nästan 500 miljoner medborgarna i den Europeiska Unionen, skriver Pöttering i ett pressmeddelande.

Arabförbundets ledare Amr Moussa uppmanar den nyvalde presidenten att agera snabbt för att få ett slut på konflikten i Mellanöstern.

Moussa sa att Obamas tal om förändring behövs i Mellanöstern för att minska spänningarna mellan araber och israeler. Han tillade att avgående president Bush politik i regionen misslyckats.

EU-kommisssionens ordförande Jose Manuel Barroso gratulerade Barack Obama till segern:

– Det här är en tid för förnyade relationer mellan Europeiska unionen och USA, sa Barroso enligt nyhetsbyrån AP.

Afghanistans president Hamid Karzai sa att valet av Barack Obama till USA:s president innebär en ny era för USA och resten av världen.

- Jag hoppas att valet kommer att skapa fred för Aghanistan, liv till Afghanistan och välstånd för det afghanska folket och resten av världen, sade Karzai till nyhetsbyrån AP.

Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari beskrev valet som ”historiskt” och en möjlighet att etablera en ”fortsatt framtida vänskap mellan våra två länder”.

– Vi förväntar oss inte några dramatiska förändringar av USA:s politik och åtaganden gentemot Iraq, sa Zebari till tv-kanalen Al-Arabiyah.

Från Moskva förklar utrikesdepartementet i ett uttalande på onsdagen att Ryssland förväntar sig nya grepp i de rysk-amerikanska relationerna efter valet av Barack Obama till USA:s president.

Vatikanen hoppas att Barack Obama ska arbetar för att främja fred och rättvisa i världen.

– Vi hoppas alla att Obama ska lyckas möta förväntningarna och hoppet som riktas mot honom, sade Federico Lombardi, chefstalesman för påven Benedictus XVI.

Presidenten i Kenya, Mwai Kibaki, förklarade på onsdagen att Obamas seger innebar en ”storslagen dag för Kenya”.

Barack Obamas framlidne far var född i Kenya och hans farmor lever fortfarande i det östafrikanska landet.

Filippinernas president Gloria Arroyo hoppas att den nya demokratiske presidenten kommer att innebära ett bättre samarbete mellan USA och Filippinerna.

– Demokraterna har alltid varit bra allierade, sade hon genom en talesperson.

Sydafrikas president Kgalema Motlanthe sa att hela Afrika nu väntar på ett ”fruktbart” samarbete med USA, och han pekade på betydelsen av att Amerika för första gången valt en afro-amerikansk president.

– Ert val för med sig hopp för miljoner av männen och kvinnorna i ert land men också för miljoner afrikanska ättlingar både på den afrikanska kontinenten och i diaspora.