Hänger du på, Hillary?

Clinton kan bli minister i Obamas nya regering

1 av 7 | Foto: ap
ÄR KLART KVALIFICERAD I kampen om demokratiska presidentkandidatposten var det ofta hårda ord mellan Hillary Clinton och Barack Obama. När han nu vunnit presidentvalet får hon en tung ministerpost.
NYHETER

Ett nytt gäng ska ta över Vita huset och makten i världen.

Rekryteringen är i full gång.

Finns det plats för Hillary Clinton i Obamas administration?

Under primärvalskampanjen växlades många hårda ord mellan Hillary och Obama. De senaste månaderna har hon rest runt i USA och valtalat för Obama.

Hillary har de kvaliteter som krävs för en tung ministerpost men frågan är om Obama vill ha henne. Och vill hon själv? Utrikesminister är en post det spekulerats i. Den skulle hon ha svårt att tacka nej till.

Andra tror att Obama hellre ger jobbet till någon som redan har erfarenhet av internationell krislösning, som Richard Holbrooke, utrikesminister under Bill Clinton.

Kanske föredrar Hillary att fortsätta från sin plattform som senator för New York. Då slipper hon förknippas med Obamas eventuella misstag. Hon håller dörren öppen för att ställa upp i presidentvalskampanjen 2016.

Samtalade med rådgivarna

Barack Obama höll sig i går helt utanför rampljuset utan att för den skull vila. Han satt i samtal under hela dagen med sina rådgivare för att diskutera utnämningar.

Obama är mån om att rätt snart kunna presentera några namn för att visa väljarna att han redan satt full fart inför flytten till Vita huset i januari.

Ett av de första namnen som läckt ur är Rahm Emanuel, en kongressman som ska ha erbjudits det extremt viktiga jobbet som stabschef. Han jobbade tidigare åt Bill Clinton.

Fler före detta Clintonmedarbetare får en central roll i Obamas stab.

John Podesta, stabschef under president Clinton, leder arbetet med Obamas övergång till Vita huset.

Men den nye presidenten tänker också visa att han menar allvar med talet om att räcka ut en hand över partigränserna.

Bushs försvarsminister

Många tippar att Bushs försvarsminister Robert Gates får förnyat förtroende under Obama. Även den republikanske senatorn Chuck Hagel nämns som en tänkbar minister.

Andra som nästan säkert får centrala roller runt Obama är mediestrategen David Axelrod och David Plouffe, kampanjmanager.

FAKTA

De kan få ta över i Vita huset