Så kan Vita Huset se ut under Obama

1 av 8
Rahm Emanuel.
NYHETER

CHICAGO. Barack Obama ärver Bill Clintons politiska rådgivare.

Under torsdagen utsågs Rahm Emanuel till ny stabschef i Vita huset.

Redan inom en vecka kan resten av de centrala positionerna i Barack Obamas administration offentliggöras.

Aftonbladet.se listar några av de potentiella namnen.

Enligt flera källor inom Obama-kampanjen använder USA:s nye ledare just nu fyra presidenter som förebilder för att planera sin administration: Bill Clinton, Ronald Reagan, Franklin D Roosevelt och Abraham Lincoln, som var känd för att samarbeta och kompromissa med sina värsta rivaler.

Att döma av de spekulationer som gjorts om Obamas potentiella stab så ser det dock snarare ut som att han kommer att jobba med likasinnade, och med gamla, lojala vänner och kollegor.

Här är några av de namn som disktueras som favoriter för viktiga positioner i en Obama-administration:

Stabschef: Rahm Emanuel.

Enligt nyhetsbyrån AP utsågs Rahm Emanuel till Vita husets stabchef under torsdagen. Emanuel har bland annat arbetat som politisk rådgivare till Bill Clinton.

Rahm Emanuel är en av Chicago-politikens mest färgstarka personer, känd för sitt hejdlösa humör och rappkäftade, ocensuerade språk. En stor kontrast till Obama rent personlighetsmässigt, men de har känt varandra i flera decennier och har många gemensamma bekanta bland Chicagos demokrater.

Emanuel fick stort beröm för sitt arbete med demokratiska kandidaters kampanjer i kongressvalet 2006, där demokraterna återtog majoriteten från republikanerna, ofta med hjälp av ovanligt Emanuels brutala kampanjmetoder.

Sägs ha varit en av inspirationskällorna för karaktären Josh i TV-serien "Vita huset" (och hans minst lika rappkäftade bror, Ari Emanuel, är i sin tur inspirationskällan för Ari Gold i "Entourage").

Chefsrådgivare: David Axelrod.

Mannen som varit ansvarig för Obamas historiska presidentvalkampanj har redan geniförklarats av såväl den politiska sfären i USA som av PR-branschen.

Har känt Obama sedan 1992 och kommer definitivt att fortsätta jobba med honom i någon form, men Axlerod säger själv att han inte vill flytta till Washington DC – han tänker stanna kvar i Chicago.

Rådgivare i klimatfrågor: Al Gore

I Gores nya roll som auktoritet i miljöfrågor har han fått internationell stjärnstatus, som skulle vara tacksam för Obama i hans försök att få USA:s rykte i omvärlden att stärkas efter att ha försvagats kraftigt under Bush.

Finansminister: Warren Buffett.

En av världens rikaste män, med en ödmjuk image och en intressant politisk hållning.

Har länge varit en av Obamas starkaste supportrar, och Obama har själv använt Buffetts stöd för att få trovärdighet i ekonomiska frågor, i synnerhet hans populistiska klagomål på den amerikanska skattepolitiken – multimiljardären Buffett betalar, tack vare olika avdrag, en lägre skattesats än hans egen sekreterare.

Financial Times erfarna utrikespolitiska kolumnist Gideon Rachman har kallat Buffett för den bästa tänkbara finansministern för Obama i dessa bistra ekonomiska tider.

Utrikesminister: John Kerry.

Efter sitt tunga nederlag i presidentvalet mot Bush etablerade sig Kerry som en av de hårdaste kritikerna av Bush-administrationen och i synnerhet deras utrikespolitik. Under årets presidentval har han ihärdigt dykt upp i TV-rutor och tidningar och förklarat varför Obama måste vinna valet.

Kerrys erfarenhet i Vietnam-kriget och hans nyanserade – eller, enligt kritikerna, veliga – syn på Irak-kriget kan också vara en tillgång för Obama, som själv saknar erfarenhet på slagfältet.

Utrikespolitisk rådgivare: Samantha Power.

Harvardprofessor och författare som länge haft Obamas öra i utrikesfrågor. Var tvungen att hoppa av sin formella roll som rådgivare till Obama efter att hon jämförde Hillary Clinton med ett "monster" under primärvalen, men anses vara en fortsatt stor tillgång för Obama. Powers man, den populära juridikprofessorn Cass Sunstein, arbetar också som Obama-rådgivare.

Teknologisk rådgivare: Eric Schmidt.

VD:n för Google gick tidigt ut och gav Obama sitt stöd, och Google som företag har skänkt enorma summor till Obamas kampanj. Dessutom talar Obama ofta själv om att företag som Google har banat vägen för USA:s framtid.

Utbildningsminister: Janet Napolitano.

Arizonagovernören var en oumbärlig supporter av Obama i demokraternas primärval, och har fortsatt vara en av hans bästa vänner under kampanjsäsongen. Populär i utbildningsfrågor, vilket Obama kommer att prioritera.

Kansasgovernören Kathleen Sebelius, som tidigare varit chef för Lärarnas fackförbund i USA, är också favorittippad till positionen.

Martin Gelin