Clintonveteran får jobb hos Obama

Den hårdföre Rahm Emanuel blir närmaste medarbetare

Foto: AP
Barack Obama tillsammans med sin närmaste man Rahm Emanuel.
NYHETER

Barack Obama har erbjudit den hårdföre Clintonveteranen Rahm Emanuel jobbet som sin närmaste medarbetare.

Enligt AP har Rahm Emanuel i dag tackat ja.

Rahm Emanuel är känd som en mycket rättfram politiker, vilket rönt honom öknamnet ”Rahmbo”.

Emanuel kommer från Obamas hemstat Illinois och är känd som en tuff och taktisk politiker som åstadkommer resultat. Han var rådgivare till Bill Clinton under dennes åtta år som president och är väl förtrogen med turerna i Vita huset.

"No drama Obama"

Valet av stabschef kan tolkas som ett ”good cop, bad cop”-upplägg. Obama själv är enligt medarbetare känd för sitt lugn och har därför kallats No Drama Obama. Den blivande presidenten väntas föra med sig en ledarstil präglad av överläggningar och betänksamhet. Det är en stor kontrast mot Bush som är känd för att gå mera på magkänsla.

Med bara tio veckor till presidentinstallationen den 20 januari är det även i övrigt bråttom att tillsätta de hundratals tjänster som utgör den centrala förvaltningen, en uppgift Obamas närmaste rådgivare har förberett sig på sedan i somras.

Översvallande

George W Bush själv lät närmast översvallande när han välkomnade sin efterträdare. Han väntade sig att synen när president Obama och hans familj stiger in i Vita Huset blir ”rörande”.

– Miljoner amerikaner kommer att svälla över av stolthet vid detta inspirerande ögonblick som så många väntat så länge på, sade Bush.

TT