”Han är ingen övermänniska”

Men Obama imponerade ändå på Wolfgang Hansson

NYHETER

Barack Obamas tal visade att han bara är en människa av kött och blod.

– Det är bra att folk inser att han inte är någon övermänniska. Men jämfört med Bush var det en otrolig klasskillnad, säger Wolfgang Hansson, Aftonbladets utrikespolitiske expert.

Kontrasten mot sittande president George W Bush var enorm, menar Wolfgang Hansson:

– Obama är nyss vald till president, men tar för sig. Han är inte rädd, han är trygg i sin roll. Det är en sådan klasskillnad jämfört med Bush att man inte tror att det är sant.

Obama höll dock inte samma lysande framträdande som under valkampanjen.

”Lite nervös”

– Det var inte samma spontana vältalighet, inte samma kontroll över språket. Han hummade en del och det var tydligt att han i förväg hade valt ut vilka som skulle ställa frågorna. Det var en uppgjord ordning i förväg, han var lite nervös och osäker. Men jämfört med Bush var det ändå en otrolig klasskillnad när det gällde att hantera frågor på ett spontant sätt. Han stakade sig inte och sa inte en massa fel.

Blev vi egentligen klokare av hans framträdande?

– Nej, inte mycket. Men där fanns några konkreta saker. För det första fick vi veta att han vill ha ett stimulanspaket för ekonomin. Det är bra eftersom lågkonjunkturen inte blir lika djup som annars.

Att Obama säger sig vara beredd på att hjälpa bilindustrin kan vara både positivt och negativt för Sverige, tror Wolfgang Hansson.

Viktigt sanera ekonomin

– Det beror på hur han gör det. Om det sker på ett protektionistiskt sätt kan det vara dåligt för oss.

Även det faktum att Obama vände sig så direkt till medelklassen har två sidor.

– Han ska försöka ordna så att de fixar krisen och sina hem. Det är bra eftersom det ger trygghet. Men samtidigt måste amerikanerna förstå att det inte bara är att köra vidare. Det måste finnas en känsla av ansvar hos dem. Att sanera ekonomin är väldigt viktigt i det här läget.

Ur börsens ögon var framträdandet inte någon ”jättesuccé”, som Wolfgang Hansson uttrycker det.

Utan trollspö

– De tvekade lite och undrade vad han egentligen sa. Men jag tror att det är ganska bra. Han var tydlig med vad han vill göra. Han poängterade att han inte är president ännu, men pekade på vad han kommer att prioritera när han blir det.

– Det var nyttigt för amerikanarna att se att han är en människa av kött och blod. Att han inte är någon övermänniska som kan fixa allt med ett trollspö.