Paret Obama på besök i Vita huset

Mot maktens centrum Nuvarande president George W Bush promenerar med sin efteträdare Barack Obama genom kolonnaden mot Ovala rummet.
NYHETER

Lite före åtta svensk tid anlände Barack Obama och hans hustru Michelle till Vita huset.

De togs emot av president George Bush och hustrun Laura, varpå alla tillsammans vinkade åt kamerorna.

President Bush ledde Obama genom den klassiska kolonnaden och in i huset, medan Laura Bush tog hand om Michelle Obama för att ge henne en husesyn i det som snart är hennes familjs hem.

De två männen ska, enligt CNN, hålla ett privat möte i Ovala rummet.

Ekonomin på agendan

Det 90 minuter långa mötet anses vara en historisk formalitet, men ger också tillfälle till seriösa samtal. Enligt uppgift i olika medier ska de två diskutera en rad angelägna frågor, fokus väntas dock ligga på ekonomin.

– Det är uppenbart att vi måste stabilisera ekonomin för att möta den finansiella härdsmälta som nu sprider sig till resten av ekonomin, säger John Podesta från Obamas team till CNN.

Både Bush och Obama har sagt att de kommer att uppträda vänligt och artigt och sätta sin partitillhörighet åt sidan vid mötet.

Klass viktigt

I medier dryftas huruvida Barack Obama kommer att uppleva mötet som ”märkligt” då han i nära två år talat om den sittande presidentens misslyckande. Bush har å sin sida, konstateras det, kritiserat Obama som allt för oerfaren. Han var dock snabb att gratulera till segern och det traditionella mötet i Vita huset äger rum rekordtidigt.

– För honom (Bush) är det viktigt att framstå som någon som lämnar över med klass, konstaterade historiken Doris Kearns Goodwin för New York Times.

Bush impopulär

Samtidigt som George Bush tog emot sin efterträdare i Vita huset rapporterade CNN om nya dystra siffror för presidenten. Enligt tv-kanalens mätning tycker 24 procent av amerikanerna att Bush gör ett bra jobb, ned från 28 procent sedan strax före valet för mindre än en vecka sedan. 76 procent är av motsatt åsikt och bara en procent rapporterade ingen åsikt.

Stödet för Bush är det lägsta uppmätta sedan de tillfrågade sågade Harry Truman i januari 1952.