McCains och Obamas datorer hackade

NYHETER

Båda kandidaterna i det amerikanska presidentvalet utsattes för avancerade datorintrång under valkampanjen.

FBI pekar ut Kina och säger att stora mängder information stals vid angreppen.

Datorintrånget uppdagades när Obamas IT-personal skulle ta bort virus på en server.

Teknikerna upptäckte att någon utifrån hade knäckt säkerhetsskyddet och bland annat laddat ner information om Obamas inställning i olika utrikesfrågor.

När utredare från federala polisen FBI och säkerhetstjänsten Secret Service informerats fick Obamas säkerhetspersonal veta att också rivalen John McCain utsatts för liknande datorintrång.

Misstänker Kina

Enligt uppgifter till Newsweek utesluter FBI att kampanjerna hackat varandra.

I stället misstänker utredarna att en främmande makt ligger bakom angreppen och ganska snart kortades listan med misstänkta till Kina och Ryssland.

Flera källor pekar ut Kina som ansvarigt – landet har flera gånger anklagats för intrång i amerikanska datorsystem.

Bland annat tros kinesiska hackers ha infiltrerat både Vita husets och Pentagons nätverk de senaste månaderna.

Också amerikanska företag inom försvarsindustrin har rapporterat intrång där angriparen försökt komma över uppgifter om vapenutveckling, angrepp som USA misstänker koordineras av den kinesiska regimen.

– Vi får väldigt välriktade kinesiska attacker så det skulle vara godtroget att anta att attackerna inte styrs av regeringsanknutna organisationer, säger en anonym amerikansk tjänsteman till Financial Times.

Ständiga angrepp

Enligt USA har de bäst skyddade systemen aldrig hackats. I stället fungerar attackerna enligt ”sandkornsprincipen”.

Det innebär att stora mängder mindre hemlig information stjäls för att finkammas på viktiga ledtrådar (sandkorn).

Den senaste tidens angrepp är inte första gången amerikanska intressen utsätts för attacker i syfte att komma över känslig information. Säkerheten kring nätverken prövas ständigt av både enskilda hackers och främmande makter.

Förra året utsattes Pentagon för ett massivt IT-angrepp som varade i flera veckor.

Trots att amerikanska militärens datorexperter gjorde allt för att stoppa anstormningen tog sig angriparna in i systemen och kom bland annat över information och e-post som tillhör försvarsminister Robert Gates.

– De bryter ner en av väggarna under en begränsad tid, sen bygger vi upp den. De har inte tillgång hela tiden utan det är en ständig katt och råttalek, säger en amerikansk tjänsteman.

TT