Obama vill byta spår i Afghanistan

1 av 3 | Foto: Rafiq Maqbool
Amerikanska soldater patrullerar i Garmser i Afghanistan den 11 juli.
NYHETER

Barack Obama vill ta ett bredare grepp om konflikten i Afghanistan, och kan till och med tänka sig dialog med talibaner och USA:s ärkefiende Iran.

Och fler soldater behövs – men USA:s europeiska allierade är kallsinniga.

The Washington Post har intervjuat den tillträdande presidentens säkerhetspolitiska rådgivare. Fram tonar bilden av en mer regional strategi för Afghanistan, där båda grannländerna Pakistan och Iran ingår i lösningen på konflikten.

USA har inte haft diplomatiska relationer med Teheran på nära 30 år och Bushadministrationen har hållit Iran på avstånd – trots att de båda länderna delvis har samma mål i Afghanistan.

Delar Irans mål

– Iranierna vill inte har sunniextremister vid makten i Afghanistan mer än vad vi vill, säger en av tidningens källor.

Enligt rådgivarna är Obama också redo att stödja den begynnande dialogen mellan den afghanska regeringen och mer försonliga delar av talibanrörelsen, något som USA hittills varit avvaktande till.

Obama vill också rikta tillbaka sökarljuset mot mannen vars handlingar utlöste ”kriget mot terrorn” – Usama bin Ladin.

– Han är vår fiende, och han borde vara vårt viktigaste mål, säger en Obama-rådgivare.

Kallsinnigt Nato

Den nye presidenten vill snabbt minska truppnärvaron i Irak – alla stridande förband ska ut på 16 månader, heter det – och i stället förstärka i Afghanistan. Obama hoppas på ökat stöd från allierade inom Nato, men där kan han stöta på patrull.

Tyskland, med 3 300 man i Afghanistan, meddelade på tisdagen att det inte är tal om att skicka dem till den våldshärjade södra delen av landet. De ska bli kvar i det betydligt lugnare norr, sade försvarsminister Franz Josef Jung i tysk tv.

I måndags meddelade Spanien, som har 800 soldater i den Natoledda Isaf-styrkan, att landet alls inte tänker öka sin truppinsats bara för att USA gör det.

TT