Obama och McCain satsar på reformer

Träffades på måndagen för att diskutera samarbete

Foto: AP
Republikanske presidentkandidaten John McCain träffade på måndagen sin besegrare Barack Obama i Chicago. De kom överens om att samarbeta i fortsättningen.
NYHETER

USA:s blivande president Barack Obama mötte på måndagen sin tidigare utmanare John McCain för att diskutera möjliga samarbeten.

De var överens om att tillsammans inleda en ”ny era av reformer”.

Samarbetet ska spänna över flera områden: att lyfta USA ur den ekonomiska krisen, att omvandla energipolitiken och att slå vakt om den nationella säkerheten. De blev också överens om att ”förändra Washingtons dåliga vanor”.

– Det var i den här andan som vi hade ett fruktbringande samtal i dag, sade de i ett uttalande efter mötet.

Mötet mellan McCain och Obama ägde rum i Chicago och var det första mellan de båda sedan presidentvalskampanjen. Obamas blivande stabschef Rahm Emanuel och McCains vän, den republikanske South Carolinasenatorn Lindsey Graham, var med vid träffen.

– Vi hoppas kunna arbeta tillsammans kommande dagar och månader med allvarliga utmaningar som att lösa finanskrisen, skapa en ny energipolitik och försvara vår nations säkerhet, sade Obama och Arizonasenatorn.

Som Lincoln?

Graham beskrev träffen som en uppföljning av de båda politikernas tal på valkvällen den 4 november: I sitt segertal prisade Obama sin slagne rival som en ”modig och osjälvisk ledare” som han ser fram emot att jobba med. McCain å sin sida lovade att göra allt som står i hans makt för att hjälpa Obama ”att leda oss genom de många utmaningar vi står inför”.

McCain-mötet, och de allt mer vidlyftiga spekulationerna om att Hillary Clinton kan bli utrikesminister, har resulterat i att många analytiker gör en koppling mellan Obama och Abraham Lincoln som var president mellan 1861 och 1865. Lincoln myntade uttrycket Team of rivals; han lyckades få sina motståndare och tidigare rivaler att ta plats i regeringen.

– Det finns en visdom och ödmjukhet i hans inställning till hur man bildar regering, sade Obama om Lincoln till tv-kanalen CBS i den första stora intervjun med honom efter valet. Den sändes natten till måndagen.

Teg om regeringen

I intervjun upprepade den blivande presidenten sina löften att ta krafttag för USA:s ekonomi, stänga Guantanamofängelset samt ta hem trupperna från Irak och i stället fokusera på Afghanistan. Obama sade att från den 20 januari, då han tillträder, är det ”av högsta prioritet att slå ner al-Qaida en gång för alla” och att fånga eller döda ledaren Usama bin Ladin.

Obama bekräftade att han mött sin demokratiska forna motståndare Hillary Clinton i förra veckan eftersom han ”behövde hennes råd”. Men han teg som en mussla när det gäller den nya regeringen, med undantag för uppgiften att minst en republikan kommer att ingå.

TT