USA: Liberala domare att vänta i Högsta domstolen

Fem av de nio domarna mellan 70 och 87 år gamla

NYHETER

Barack Obama kan som mest vara USA:s president i åtta år. Men de domare Obama utnämner till Högsta domstolen kan sitta på livstid.

Sannolikt kommer Obama att försöka få den mäktiga domstolen mer liberal.

Barack Obama tillträder som USA:s 44:e president 20 januari 2009.

Fem av de nio domarna i USA:s Högsta domstol (HD) är mellan 70 och 88 år gamla, och det är en inte alltför djärv gissning att någon eller några faller ifrån eller frivilligt pensionerar sig under Obamas mandatperiod. Det blir då hans uppgift att nominera nya domare till senaten som godkänner utnämningen.

Med empati

Obama har sagt att han vill se domare som har ”empati nog att sätta sig in i vad det innebär att vara en ung tonårsmamma” – liksom hur det är att vara gay, fattig eller svart, skriver New York Times. Likaså har han lovat att prioritera ”bevarandet av kvinnors rättigheter under Roe mot Wade”, som är ett av HD:s mest kända rättsfall. I det slog HD 1973 fast att fri abort ingår i den konstitutionellt skyddade rätten till privatliv.

Men Obama, som undervisat i konstitutionell rätt, kommer inte att tillsätta vänsterliberala domare utan snarare mittenorienterade, spår tidningen – men understryker att den blivande presidenten anser att USA:s lag ska tolkas enligt moderna förhållanden.

Balans

De senaste åren har HD fått en allt mer konservativ inriktning på grund av utnämningar som en rad presidenter – dagens George W Bush, hans far George H Bush och även Ronald Reagan – gjort. Ofta står det 5-4 i viktiga frågor.

Hade republikanen John McCain vunnit presidentvalet hade HD fått en tydlig konservativ inriktning. McCain har stött båda de utnämningar som president George W Bush gjort: konservativa 58-årige Samuel Alito och den 53-årige chefsdomaren John Roberts. Obama motsatte sig dem med argumentet att de verkar stå mer på makthavarnas sida än på de maktlösas.

De domare som närmast står på tur för en eventuell pensionering, 88-årige John Paul Stevens och 75-åriga Ruth Bader Ginsburg, tillhör dock domstolens liberala flygel, skriver Reuters. Därmed kan det bli så att Obama ”bara” får upprätthålla balansen. Eller så råkar han ut för föregångaren Jimmy Carters öde. Carter fick inte utnämna en enda domare till HD under sin tid som president.

FAKTA

USA:s Högsta domstol

HD har sitt säte i Washington. Domstolen inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställande (presidentämbetet) och den lagstiftande (kongressen) makten.

När man talar om HD:s medlemmar som ”konservativa” eller ”liberala” menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in.

Till de konservativa räknas chefsdomaren John Roberts, Samuel Alito, Antonin Scalia och Clarence Thomas.

De liberala är John Paul Stevens, David Souter, Ruth Bader Ginsburg och Stephen Breyer.

Domare Anthony Kennedy är något av en vågmästare. I frågan om rätten att äga handeldvapen röstade han med de konservativa, i frågan om Guantanamofångarnas rättigheter med de liberala. (TT)

TT