Obama vill rädda hållbar bilindustri

”Vi kan inte bara låta bilindustrin gå under”

NYHETER

CHICAGO. Den tillträdande presidenten Barack Obama sade på måndagen att den amerikanska bilindustrin är för viktig för att bara låta den försvinna, men att regeringen inte kan dela ut in blanco-checker utan att ställa långsiktiga krav på tillverkarna.

Foto: AFP
Barack Obama tillträder som USA:s 44:e president 20 januari 2009.

– Vi kan helt enkelt inte bara låta bilindustrin gå under, sade Obama på en presskonferens i Chicago där han presenterade sin finansminister och ekonomiska topprådgivare.

Enligt Obama kan man inte bara förvänta sig att skattebetalarna ska ställa upp med pengar till en bilindustri som inte är förändringsbenägen.

– Jag blev förvånad över att de inte hade ett mer genomtänkt förslag, kommenterade Obama de 25 miljarder dollar i statligt garanterade lån som ”de tre stora” begärde förra veckan.

Bättre underlag

”De tre stora” syftar på Chrysler, Ford och General Motors, som av kongressen uppmanades att komma tillbaka med ett bättre underlag i början av december innan det kan bli aktuellt att ställa upp med statligt stöd.

– Vad vi bör förvänta oss är att alla ytterligare pengar som vi lägger i bilindustrin ska vara riktade för att garantera en hållbar bilindustri på lång sikt, sade Obama.

TT-AFP