Guvernör ville sälja Obamas plats

1 av 2 | Foto: AP
NYHETER

I dramatiska gryningsräder greps Illinois guvernör och hans stabschef på tisdagen. De åtalas för planer på att sälja den plats i USA:s senat som Barack Obama lämnat efter sig.

Senare på dagen släpptes han mot borgen.

USA-delstatens guvernör Rod Blagojevich och stabschefen John Harris greps av den federala polisen FBI i sina hem strax efter sex lokal tid på tisdagsmorgonen. De låstes in på FBI-högkvarteret i Chicago samtidigt som åklagare meddelade att de åtalas för bedrägeri och mutbrott.

Bakgrunden är att Barack Obama som nyvald president lämnar en tom plats i senaten efter sig. Efterträdaren ska utses av Illinois guvernör. Enligt åklagarna hade Blagojevich tänkt sig att bjuda ut den utnämningen i utbyte mot en ministerpost i Obamas regering eller ett annat ”lukrativt jobb”.

”Hisnande”

Blagojevich och Harris misstänks också för att ha hållit inne med delstatspengar till mediekoncernen Tribune, som i måndags ansökte om konkursskydd. Syftet ska ha varit att få företaget att göra sig av med journalister som guvernören inte gillar.

”Omfattningen av korruptionen som läggs fram i dessa anklagelser är hisnande”, säger åklagare Patrick Fitzgerald i ett pressmeddelande.

Den serbättade demokraten Blagojevich valdes till guvernör 2002. Trots att flera skandaler och korruptionsanklagelser sänkte hans popularitet blev han omvald 2006.

Ett par timmar efter räden framkom att Blagojevich fortfarande makt att utse Obamas efterträdare i kongressens överhus senaten. Det säger den federale åklagaren Patrick Fitzgerald enligt Reuters.

Obama försiktig

Fitzgerald, också han demokrat, klargjorde även att Obama inte på något sätt misstänks för inblandning i härvan som vuxit fram kring vem som ska bli hans efterträdare i senaten.

Obama uttalade sig senare i ärendet och sa då att han var bedrövad över nyheten, men ville inte säga för mycket:

– Utredningen pågår, jag tror inte att det vore passande om jag kommenterade frågan.

Enligt CNN blev Blagojevich fri mot en borgen på 4 500 dollar (motsvarande omkring 35 000–40 000 svenska kronor) redan på tisdagseftermiddagen.