Obama kräver guvernörs avgång

Foto: AP/ALL oVER PRESS
NYHETER

Illinois ledande demokrater försöker snabbt få till ett specialval i vilket Barack Obamas efterträdare i senaten ska väljas.

Detta eftersom guvernör Rod Blagojevich, som normalt skulle utse efterträdaren, har gripits för korruption och planer på att sälja senatsplatsen.

Barack Obama vill att Illinoisguvernören Rod Blagojevich ska avgå, enligt den blivande pressekreteraren i Vita huset, Robert Gibbs.

– Den valde presidenten håller med biträdande guvernör (Pat) Quinn och många andra om att under de rådande omständigheterna är det svårt för guvernören att göra sitt jobb effektivt och tjäna folket i Illinois, sade Gibbs på onsdagen.

Om Blagojevich avgår så efterträds han av den biträdande guvernören, demokraten Pat Quinn, som han är rejält osams med.

Snabbval

Senatens majoritetspiska, Illinoissenatorn Richard Durbin, uppmanade delstatskongressen att rösta igenom ett lagförslag om ett specialval för att förhindra att Blagojevich får utse Obamas efterträdare.

– Ingen utnämning från den här guvernören skulle få fram en trovärdig ersättare, sade han till journalister i samband med att han framträdde inför kongressen i Illinois.

Ett sådant val innebär dock risker för demokraten Durbin och hans kollegor. Dels skulle det ta månader innan Obamas senatsplats blir fylld, dels skulle republikanerna kunna vinna posten.

Men demokraterna är överens om att deras partikamrat Blagojevich under inga omständigheter får utse efterträdaren. Efter tisdagens dramatiska gripande läckte på onsdagen mer detaljer ut från FBI:s avlyssningar. Det framgår att Blagojevich såg sitt uppdrag att utse Obamas efterträdare som något ”fucking golden” (ungefär djäkligt gyllene). Han hade planer på att låta Obamas vän och förtrogne Valerie Jarrett få senatsplatsen om han själv fick blir hälsominister.

Pengar och jobb

Men när Jarrett utsågs till topprådgivare i Vita huset omkullkastades hans planer. Då blev Blagojevich sugen på att driva en organisation med finansiering från multimiljardärerna Warren Buffett och Bill Gates. Han stack inte under stol med att han var ute efter rejält med dollar, ett toppjobb för sin fru – eller att knipa senatsplatsen själv.

Även Illinois republikaner manar Blagojevich att avgå ”för delstatens bästa”.

Men sent i tisdags, när Blagojevich släpptes mot 4 500 dollar i borgen, avfärdade han alla krav på avgång och underströk att han fortfarande har rätten att utse Obamas efterträdare.

Blagojevichskandalen ses som en del av ett mönster i Chicago med omnejd – tre av hans företrädare de senaste 35 åren har hamnat i fängelse för olika former av korruption.

TT