Hon är Hillarys sista räddning

Maggie Williams har ett hårt jobb att göra

1 av 3
”Jag är inte blyg”  Maggie Williams är Hillary Clintons nye presidentvalskampanj. Det är hon som ska se till att Clinton blir presidentkandidat.
NYHETER

NEW YORK. Här är Maggie Williams – rådgivaren som ska rädda vännen Hillary Clintons presidentvalskampanj.

Hon har ett tufft jobb framför sig.

– Men jag är inte blyg, säger den nya kampanjledaren.

Det var många ögonbryn som höjdes både en och två centimeter när det i söndags blev känt att Hillary Clintons kampanjledare Patti Solis Doyle tar ett steg åt sidan och ersätts av gamla Hillary-lojalisten Maggie Williams.

– Ett tydligt tecken på problem, har expert efter expert upprepat i amerikansk media de senaste dagarna.

Och är det någon Clinton litar på vad gäller problemlösning torde det vara Williams.

Hon har funnits vid New York-senatorns sida i 25 år och agerade bland annat stabschef åt dåvarande första ladyn i Vita huset.

Så mycket mer är dock inte känt om den 53-åriga rådgivaren. Hon har mycket nogsamt hållit sig undan strålkastarskenet genom åren.

– Det har inte att göra med att jag är blyg. Det är jag inte, sa hon för ett tag sedan till New York Times.

– Men jag anser inte att det hör till mitt jobb att göra intervjuer. Jag finns här för att hjälpa Hillary.

På den punkten finns alltså en del att hugga tag i.

Här är Williams viktigaste uppgifter de kommande veckorna.

Se till att fortsätta knyta upp delegater. Ingen tror att Clinton ska segra i något av de återstående februari-valen, men så länge hon vinner delegater betyder det inte alltför mycket.

Säkra segern i folkrika Ohio och Texas 4 mars. Det är där och då Clinton har sin stora chans att återta initiativet i valkampanjen.

Trygga de så kallade superdelegaterna. Det ser just nu ut som att de – en rad partidignitärer med mer att säga till om än vanliga väljare – avgör hela primärvalet vid konventet i sommar.

Avslöja något graverande om motståndaren. Ingen i kampanjledningen skulle någonsin erkänna det, men så kallad ”opposition research” pågår garanterat hela tiden. En stor skandal kan vända hela valet på i ett enda slag.