Obama vinnare av viktig debatt

Foto: AP
Barack Obama ansågs som vinnare av tv-tittarna efter debatten i Cleveland.
NYHETER

BOSTON.

Det talades om den viktigaste debatten på 28 år – och Hillary Clintons sista chans att komma tillbaka i primärvalet.

Vinnaren efter mötet i Cleveland?

Barack Obama, enligt tv-tittarna.

Debatten i Cleveland, Ohio, målades upp som Hillary Clintons sista chans att få stopp på Barack Obamas framgångståg.

Mötet var det sista inför primärvalen i Ohio och Texas på tisdag i nästa vecka, val som Clinton förmodligen måste ta hem för att någon chans att säkra nomineringen som demokraternas presidentkandidat.

Många hade förväntat sig en hård och tuff debatt, inte minst från Hillary Clintons sida.

– Jag tror inte att den här debatten blir lika trevlig och mysig som den i Texas, sa Stephen Brooks, statsvetare vid University of Akron, på måndagen.

Hård ton

Tonen mellan kandidaterna har blivit hårdare på senare tid. Inför debatten gick Clinton till angrepp mot Obama, som hon menade kom med felaktiga påståenden om hennes politik.

– Skäms på dig, Barack Obama, sa hon.

Clinton var också den som tog kommandot i debatten. Men de flesta amerikanska expertkommentatorerna menade, efter debatten, att hon inte lyckades skaka om sin motståndare tillräckligt.

– Det var en debatt som saknade några egentliga hårda träffar eller någon knockout, sa MSNBC:s expert Dave Gregory.

65 procent ansåg att Obama vann

28 år tidigare möttes Ronald Reagan och dåvarande presidenten Jimmy Carter i en debatt, i just Cleveland, bara dagarna före presidentvalet 1980. En debatt som ansågs bli avgörande för Reagans seger.

Om Hillary Clinton hade hoppats på en liknande knockout-seger i går, blir hon nog besviken.

De flesta experterna talar om en oavgjord debatt, medan flera läsarundersökningar visar att Obama blev den stora vinnaren.

MSNBC, som sände debatten, hade på sin hemsida en undersökning som visade att 65 procent ansåg att Obama vann debatten.

23 procent tyckte att Clinton segrade, medan övriga tyckte debatten slutade oavgjort.

FAKTA

Några av frågorna som diskuterades under debatten:

Sjukvård

Debattledaren Tim Russert började med öppen fråga, där Hillary Clinton tog kommandot och inledde med att prata om sjukvården.

Just sjukvården anses vara Hillary Clintons kanske viktigaste fråga.

Clinton påpekade, som tidigare, att hon anser att Obamas plan för allmän sjukvård inte håller. Obama, å andra sidan, menade att Clintons plan skulle slå hårt mot de som redan nu inte har råd med sjukförsäkring.

Tonen blev hårdare när Clinton anklagade Obama för att komma med felaktiga påstående om hennes kampanj. Obama svarade med att säga att Clinton gjort samma sak, men att han inte ”gnällde” eftersom det är vardag i en politisk kampanj.

NAFTA

Innan Obama hann svara, tog Clinton initiativet på nytt.

– I de senaste debatten har jag fått den första frågan vid varje tillfälle. Jag bryr mig inte. Jag svarar gärna, sa Clinton.

Hon syftade sedan till en sketch i ”Saturday Night Live”, som gick ut på att pressen favoriserar Obama:

– Vi kanske ska fråga Obama om han vill ha en till kudde.

Det oväntade påhoppet mot debattledaren och media möttes av spridda burop från publiken.

Utspelet kritiserades också efter debatten – av amerikansk media.

När kandidaterna väl började diskutera NAFTA – det nordamerikanska frihandelsavtalet – så var det tydligt att det är en känslig fråga. Den är extra viktig i Ohio, där många anser att avtalet har slagit hårt mot delstatens industrier.

Återigen var Clinton irriterad över att Obama ska ha kommit med felaktiga påståenden.

Obama uppträdde aningen kallare och vid ett tillfälle så sa han att han helt enkelt håller med Clinton. Det tog snabbt och effektiv död på just den diskussionen.

I stort verkade de båda eniga i frågan, att de skulle ta steg mot att omförhandla avtalet.

Irak-kriget

Clinton spelar som väntat ut kortet att Obama saknar erfarenhet när det gäller utrikespolitik. Och Obama kommer lika väntat tillbaka till att han var mot Irak-kriget från början, något som Hillary som bekant inte var.

I den här diskussionen kom Obama med ett citat som togs upp i flera amerikanska medier efter debatten.

– När man väl har kört ned bussen i diket, så finns det inte så många sätt att komma därifrån.

Obama återkom flera gånger till att Clinton röstat ja för kriget och till slut tog hon bestämt avstånd från sitt beslut.

– Jag skulle vilja ha det ogjort, sa Clinton.

Så starka ord har hon inte använt tidigare i den frågan.

I diskussionen gick Clinton in på andra frågor som kandidaterna har olika ståndpunkter. Hon sade då att ”förra sommaren hotade han mer eller mindre att bomba Pakistan”.

Det var en av Clintons tuffare attacker, men Obama kom undan relativt enkelt eftersom citatet Clinton använde var till viss del felaktigt.

Louis Farrakhan

Obama fick nyligen stöd av Louis Farrakhan, omstridd ledare för Nation of Islam. Just det stödet är inget som Obama är glad över, eftersom Farrakhan gjort sig känd för en rad rasistiska och homofobiska uttalanden.

Obama använde ordet ”reject” när han talade om att han inte ville Farrakhans stöd. Clinton menade att det inte var tillräckligt, pressade Obama i frågan och ville att han skulle ta till starkare ord.

Det gjorde också Obama.

Enligt amerikansk media, som CNN och Washington Post, var den här delen ett typexempel av debatten: Hillary Clinton som försökte gå till hård attack, men utan att lyckas få in några ordentliga träffar.