McCain vill locka väljare med Abba

Men nu vågar han inte spela favoritlåten längre

1 av 4 | Foto: SCX och AP
benny, frida, agnetHa... och John mc Cain  Republikanen vill gärna uppmana sina väljare att chansa på honom. Men efter att flera artister undanbett sig att medverka i valkampanjer vågar han inte spela ”Take a chance om me” på sina kampanjmöten.
NYHETER

NEW YORK. John McCain diggar Abba-klassikern ”Take a chance on me”.

Men han vågar inte längre spela den på sina valmöten.

– Om folk i Stockholm får reda på att vi använder Abba-låtar försämrar vi kanske de svensk-amerikanska relationerna, säger han med ett skratt.

Musik har blivit ett något oväntat problem för de republikanska presidentkandidaterna i USA. Upphovsmännen till de låtar de använder som ackompanjemang under sina valmöten är inte alltid så förtjusta över att bli förknippade med herrarnas politik.

Upprörda artister

Rockartisten John Mellencamp har tidigare beordrat John McCain att sluta spela sångerna ”Our country” och ”Pink houses” – och i ett öppet brev förklarade Tom Scholz från rockgruppen Boston nyligen att han är mäkta upprörd över att Mike Huckabee lagt beslag på hit-numret ”More than a feeling”.

Det är antagligen på grund av sådana reaktioner John McCain tvekar att fortsätta glädja sina supportrar med Abbas ”Take a chance on me”, en sång han tycker talar direkt till de konservativa väljare han haft svårt att övertyga.

– Det är inte känt vad Abba tycker och man vill ju inte reta upp några svenskar, säger den 71-årige senatorn skämtsamt till Reuters.

– Om folk i Stockholm får reda på att vi använder Abba-låtar försämrar vi kanske de svensk-amerikanska relationerna.

McCain kan trösta sig med att Chuck Berry inte verkar ha något att invända mot att ”Johnny B Good” blivit hela kampanjens signaturmelodi.

Barack kör klassiker

På den demokratiska sidan har Hillary Clinton gjort Tom Pettys ”American girl” till sitt särskilda slagnummer, medan Barack Obama oftast värmer upp sina anhängare med ett potpurri gamla souldängor signerade artister som Aretha Franklin, Otis Redding och Jackie Wilson.

Och ingen har klagat.

Men så är merparten av alla rock- och soulartister av allt att döma också demokrater.