McCain ställer upp i debatten

Beskedet kom strax efter att Bush uttryck optimism om stöd för krispaket

Foto: AFP
McCain, Bush och Obama samlade vid ett bord under torsdagens möte om finanskrisen.
NYHETER

John McCain har ändrat sig.

Med mindre än tio timmar kvar till start meddelar republikanernas presidentkandidat att han ställer upp i nattens debatt mot demokraternas Barack Obama.

Beskedet kom strax efter att Bush gått ut och sagt att ett krispaket för att lösa finanskrisen är nära att klubbas igenom.

– Nu kommer republikaner och demokrater att enas, deklmerade han enligt Skynews.

Debatten inleds i natt klockan 03.00, svensk tid.

Nå uppgörelse

Demokraternas Barack Obama har hela tiden hävdat att en presidentkandidat bör kunna hantera två saker samtidigt – finanskris och valdebatt. Obama åkte till Missisippi på fredagen utan att veta om hans motståndare var på plats, rapporterar TT.

Ett antaget krispaket för att rädda den amerikanska ekonomin har varit McCains villkor för att debattera men sent på fredagskvällen, svensk tid, hade man inte nått en uppgörelse. Samtidigt kom beskedet att USA:s kongress inte tar ledigt över veckoslutet utan fortsätter sessionen för att få igenom ett krispaket. Det lovade senatens majoritetsledare, demokraten Harry Reid.

Han såg inget skäl till att en uppgörelse inte ska kunna nås innan marknaderna öppnar igen på måndag.

Försäkringssystem

Han kritiserade samtidigt republikanerna för deras rivaliserande krispaket, eftersom det rev upp den enighet man nästan hade nått över partigränserna.

Representanthusets republikanske gruppledare John Boehner försvarade alternativet som ”uttrycker vårt partis grundläggande principer, som fri marknad och att främja skattebetalarna”.

Republikanerna föreslår bland annat att man inrättar ett försäkringssystem finansierat av banker och andra låneinstitut, hellre än att med skattepengar köpa upp intecknade tillgångar för att rädda dessa institut och att ”tyngande regler och skattegränser” hävs för att skapa kapital som ska strömma till finansmarknaden.

I skrivelsen till talman Nancy Pelosi betonade Boehner att det som var svårast att acceptera i finansminister Henry Paulsons plan, var att den ”helt vilar på skattebetalarnas pengar”.