Fördel Romney inför val i Iowa

Foto: scanpix
Mitt Romney talar i Sioux City på nyårsafton.
NYHETER

Le Mars. Mitt Romney har ett litet försprång före rivalen Ron Paul inför tisdagens primärval i Iowa, det första i raden för att sålla fram den republikanske kandidat som ska ställas mot Barack Obama i presidentvalet i höst.

Ron Paul i Sioux city en dag före rivalen Romney.

En ny opinionsmätning, gjord för tidningen Des Moines Register, ger förre Massachusetts-guvernören Romney 24 procent jämfört med 22 procent för libertarianen och kongressledamoten Ron Paul.

Trea kom socialkonservative ex-senatorn Rick Santorom med 15 procent och därefter Newt Gingrich med 12 procent. Texasguvernören Rick Perry samlade 11 procent medan Tea Party-rörelsens favorit Michele Bachmann nådde 7 procent.

Veto mot förslag

Romney gjorde vid ett kampanjmöte i staden Le Mars i Iowa klart att han - om han blir vald till president - avser att lägga in veto mot ett förslag att garantera amerikanskt medborgarskap till papperslösa migranter, som kommit till USA som barn. Hans hållning är populär bland konservativa i Iowa, vars stöd han hoppas på.

Förslaget, kallat Dream Act, behandlas i kongressen och innebär att unga, papperslösa invandrare som levt större delen av sitt liv i USA och har high school-examen kan få medborgarskap, förutsatt att de också tar examen från college eller värvning i militären under två år.

Romney sade också att han vill "säkra" USA:s gräns mot Mexiko med ett staket och tillräckligt många gränspoliser för att vakta det. Uttalandena ackompanjerades av applådåskor, både i Le Mars och vid ett senare framträdande i Sioux City.

Går till domstol

Samtidigt går flera republikanska presidentaspiranter till domstol för att få delta i primärvalet i Virginia i mars. Bara Romney och Ron Paul lyckades att få ihop de 10 000 namnunderskrifter som krävs för att få ställa upp. Särskilt pinsamt är detta för Newt Gingrich, eftersom representanthusets forne talman själv bor i norra Virginia.

Samtidigt planerar delstatens justitieminister att lätta på reglerna som han betraktar som "bristfälliga", enligt Fox News.

TT-AFP-Reuters