Sluggerfest mot Romney

Favoriten hårt ifrågasatt utan några repliker på attackerna

1 av 3
SVARSLÖS Republikanernas favorit Mitt Romney (till höger) fick finna sig i att agera boxboll under den tidiga söndagsdebatten i New Hampshire.
NYHETER

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE. Motkandidaterna tog sista chansen att stoppa Mitt Romney.

Favoriten fick finna sig i att agera boxboll under söndagens morgondebatt i New Hampshire.

– Och han hade inga bra repliker på attackerna, säger experten Howard Fineman.

Till sist fick väljarna i New Hampshire – och på andra håll – se en riktigt het och inflammerad debatt mellan de republikanska kandidater som vill bli president Obamas opponent i höstens presidentval.

Där lördagskvällens duell i Manchester var en överraskande tam och snäll tillställning, där var söndagsmorgonens dito i Concord rena sluggerfesten.

Framförallt gick Rick Santorum och Newt Gingrich – den konservativa rörelsens sista hopp i valrörelsen – hårt åt Mitt Romney, herren på opinionstäppan.

Ifrågasatte valet

De ifrågasatte hans karriär som industriledare, framställde honom som en principlös liberal utan chans att slå Obama i höst, påstod att han avskedade tusentals anställda som vd för Bain Capitals, och ställde frågan som egendomligt nog inte vädrats tidigare under valrörelsen:

– Om du nu var en så galant guvernör i Massachusetts, varför ställde du då inte upp för omval?

Sedan hade Romney och Gingrich en temperamentsfull ordväxling om de omtalat smutsiga kampanjtricken i Iowa förra veckan.

– Och Romney hade inga riktigt bra repliker. Framför allt kunde han inte ge några tillfredsställande svar på frågan varför han nöjde sig med en mandatperiod som guvernör, säger Huffington Post-kommentatorn Howard Fineman till tv-kanalen MSNBC.

Har trygg ledning

Frågan är ändå om rivalerna verkligen lyckades tillfoga den 63-årige mångmiljonären tillräcklig skada.

Han har fortfarande betryggande ledning både i New Hampshire och South Carolina, och om han vinner i båda delstaterna är primärvalsracet i praktiken över.

– De här angreppen kom förmodligen för sent. Det är för kort tid kvar till valet i New Hampshire, säger Howard Fineman.

Vad gäller övriga kandidater stod Ron Paul och Jon Huntsman återigen för övertygande debattframträdanden, trots att de inte fick allt för många tillfällen att komma till tals, medan Texas-guvernören Rick Perry precis som i lördags kväll framstod som helt offside.

Primärvalet i New Hampshire avgörs i morgon och det i South Carolina 21 januari.