Grodan som hotar Romney

I natt går Romney mot seger – trots sin groda under spurten i valet

NYHETER

NASHUA, NEW HAMPSHIRE. I natt vinner Mitt Romney primärvalet i New Hampshire – om inte motkandidaternas försök att torpedera honom lyckas i sista stund.

Under ett frukostmöte i går gav han dem draghjälp med en redan klassisk groda:

– Jag gillar att ha möjligheten att avskeda folk, sa miljonären som troligen blir Barack Obamas utmanare i höst.

Foto: PONTUS HÖÖK
KAN FÅ BETALA DYRT Mitt Romneys uttalande under frukostmötet i går snappades direkt upp av motståndarna som fortsatte måla upp en bild av Romney som en själlös lobbyist för storkapitalet.

Kommentaren, fälld under en jättelik frukost för den lokala köpmannaföreningen på ett hotell i Nashua i New Hampshire, var inte riktigt lika förfärlig som den framstår.

Som Mitt Romney några timmar senare sa till Aftonbladet vid ett kaotiskt pressmöte:

– Jag talade ju om möjligheterna att kunna göra sig av med försäkringsbolag man inte är nöjd med. Men om någon vill ta ett sådant uttalande ur sin kontext kan jag inte göra något åt saken...

Det var just det.

Snappades upp direkt

Den enda raden – ”Jag gillar att ha möjligheten att avskeda folk” – spreds som vinterkräksjuka på ett dagis över nätet i går och motkandidaterna var inte sena att turnera det efter eget behag.

– Jag hör att Mitt Romney gillar att avskeda folk. Själv gillar jag att skapa jobb, proklamerade till exempel Jon Huntsman vid ett valmöte bara några timmar senare.

Citatet passar helt enkelt perfekt i den bild rivalerna, med allt större entusiasm, tecknat av favoriten Romney de senaste dagarna: att han är en själlös lobbyist för storkapitalet. Att han under sin tid som vd för Bain Capital skövlade företag och avskedade tusentals människor. Att han saknar insikter om vanliga människors vardag.

Smutskampanj

Längst går förre talmannen Newt Gingrich och hans stödgrupper, som just lanserat en halvtimmeslång, förödande smutsig kampanjfilm om Romneys tillkortakommanden.

Troligen räcker det inte för att beröva honom segern här i New Hampshire i natt. Försprånget har visserligen krympt alarmerande mycket de senaste dygnen, men det är fortfarande betryggande.

Det är dock elva dagar kvar till uppgörelsen i South Carolina – delstaten som avgör huruvida Mitt Romney får kandidaturen direkt eller om det blir en lång och oviss primärvalskamp under våren.

Elva dagar där motståndarna fortfarande hinner åsamka honom stor skada.

FAKTA

...och de här argumenten lär Obama sno

I försöken att hindra Mitt Romney från en jordskredsseger i primärvalet har motkandidaterna de senaste dygnet gått till våldsam attack mot Mitt Romney.

I Vita huset tackar Barack Obama för hjälpen. Han behöver bara överta samma argument i valet i höst...

Här är de fem främsta angreppspunkterna mot favoriten Romney.

Jobbavskeden

Den verkligt heta potatisen just nu. Under sin tid som vd för investmentföretaget Bain påstås Romney ha skövlat åtskilliga företag och avskedat tusentals människor. Gingrich & co fullkomligen hamrar in den informationen.

Obamas möjligheter att använda samma argument: 100 procent.

Åsikterna

Romney saknar enligt motståndarna egna övertygelser och har under åren bytt åsikter om allt från abort till vapenlagar, enkom för att anpassa sig efter rådande opinionsvindar och nå makten till varje pris,

Obamas möjligheter att använda samma argument:  100 procent.

Företagarsjälen

Romney beskrivs som en kall manager-typ som går storeföretagens och Wall Streets ärenden snarare än de vanliga väljarnas. Därmed kopplas han samman med den själlösa ”corporate culture” de flesta i USA avskyr med hetta.

Obamas möjligheter att använda samma argument:  100 procent.

Liberalismen

”Han är ingen sann konservativ,” hojtas det oavbrutet från högerkant en. Som skäl anges till exempel att han som guvernör lanserade en hälsovårdsplan som Obama angivit som stilbildande för ”Obamacare”.

Obamas möjligheter att använda samma argument: 50 procent.

Uthålligheten

Romney beskriver sin tid som republikansk guvernör i det inpiskat demokratiska Massachusetts som en succé. Varför, frågar motkandidaterna, ställde han då inte upp till omval? För att han bara vill göra karriär och tjäna pengar, lyder deras svar.

Obamas möjligheter att använda samma argument: 100 procent.