Ron Paul vägrar ge upp

”Det här är ett race mellan två kandidater”

NYHETER

HOOKSETT. Ron Paul gjorde ett mycket starkt val i New Hampshire i natt och slutade som ohotad tvåa med 23 procent av rösterna i ryggen.

Nu undrar världen om han tänker ställa upp som oberoende kandidat i presidentvalet i höst.

– Nej, varför det? Det här är ett race mellan två kandidater nu. Jag fortsätter kämpa för den individuella friheten, säger han.

Att libertarianen och outsidern Ron Paul kom tvåa i New Hampshires primärval i natt är i sig ingen sensation. Det är där han legat i opinionsmätningarna de senaste veckorna.

Men att han skulle samla ihop 23 procent av rösterna är en överraskning.

– Guvernör Romney tog en klar seger i natt, men vi nafsar honom i hälarna, sa den 76-årige kongressledamoten under ett passionerat tal i Manchester under natten.

– Rörelsen för individens frihet rullar vidare och går inte längre att stoppa.

Försprånget anses för stort

Expertis i USA menar likafullt att Paul saknar chanser att vinna den republikanska nomineringen. Mitt Romneys försprång anses vara för stort – och libertarianens stöd i viktiga delstaterna South Carolina och Florida för litet.

Därför undrar många i media om han, stärkt av den medvind han haft i Iowa och New Hampshire, kommer att ställa upp som oberoende kandidat i höstens presidentval.

Det skulle ställa alla kalkyler på ända och göra hela valet synnerligen oförutsägbart, särskilt som han långtifrån bara stöds av republikaner utan även demokrater och – särskilt – oberoende väljare.

Huntsman: ”Vi är med i jakten”

Själv vill Paul dock inte ens diskutera potentialen för ett sådant scenario – ännu.

– Nej, alla frågar mig, men varför skulle jag fundera på det? Det här är ett race mellan två kandidater nu och jag kämpar vidare, säger han till CNN.

Även de övriga kandidaterna tycks fast beslutna att fortsätta kämpa, inklusive Jon Huntsman – trea i natt med 17 procent av rösterna.

– Vi är med i jakten nu, sa han vid ett tal i natt.