Romney stod pall för motståndarnas attacker

Foto: AFP
Rick Santorum, Mitt Romney, Newt Gingritch och Ron Paul under nattens debatt i South Carolina.
NYHETER

NEW YORK. Newt Gingrich osäkrade revolvrarna i nattens debatt mot Mitt Romney.

För det fick han stående ovationer av republikanska åhörare i South Carolina.

Men mycket lite tyder ändå på att han ska kunna hindra favoriten från att säkra nomineringen på lördag.

De fem republikanska kandidater som återstår efter Jon Huntsmans avhopp tidigare under måndagen möttes alltså för ännu en debatt i natt, den här gången i Myrtle Beach i South Carolina.

Den representerade en av de absolut sista chanserna för motkandidaterna att stoppa Mitt Romney, ohotad ledare i alla opinionsmätningar och på väg att säkra nomineringen med ytterligare en seger i just South Carolina på lördag.

Och åtminstone Newt Gingrich försökte ta den.

Ursinniga attacker

Han gjorde sitt hittills mest övertygande debattframträdande, riktade ursinniga attacker mot både Romney och president Obama och fick stående ovationer av den företrädesvis konservativa publiken i Myrtle Beach när han klargjorde att han gärna blir den som lär fattiga amerikaner att uppskatta värdet av att skaffa, och behålla, ett jobb.

Den hårdaste tjuvnypet mot Romney kom under en ordväxling om det faktum att ex-guvernören påstått att han inte har något inflytande över de så kallade superpacs – välfinansierade stödgrupper – som skymfat Gingrich i ett antal tv-annonser.

– Det får mig att undra hur mycket han kommer att kunna påverka som president, sa kongressens förre talman med ett snett leende.

Även Rick Santorum – den konservativa rörelsens andra stora hopp – riktade ett par hårda smockor mot Romney och lyckades vid ett tillfälle framställa opponenten som en ”flippfloppare” också i synen på kriminella och deras rösträtt.

Stort försprång

Att påstå att Romney vacklade i skuren av attacker vore att ta i. Några – framförallt rörande hans omtalade tid som vd för Bain Capital – parerade han tvärtom extraordinärt galant. Men andra gånger var han aningen mer tvekande än i tidigare debatter och på publikfrågor om varför han under årens lopp bytt ståndpunkter i frågor om till exempel abort och vapenlagar gav han inga särskilt rediga svar.

Likafullt är det som sagt svårt att se att någon ska kunna hindra honom från att ta sin tredje raka vinst på lördag – och därmed i princip bärga sin seger i det här primärvalet. Hans försprång är för stort och stödet från de som ser honom som den som har störst chans att slå Barack Obama i höst för starkt.

Ron Paul gjorde som vanligt ett starkt framträdande och levererade ett par glödande anföranden om den amerikanska militarismen, men fick i just de ögonblicken finna sig i att bli utbuad av den stökiga och högljudda Myrtle Beach-publiken.

Rick Perry, däremot, var lika offside som i de närmast föregående debatterna.