Perry hoppar av presidentnomineringen

Ska stödja Newt Gingrich istället

NYHETER

Texasguvernören Rick Perry hoppar av kampen att bli republikanernas presidentkandidat.

Istället ska han stödja Newt Gingrich.

Perry väntades ge beskedet vid en presskonferens sent på eftermiddagen svenskt tid, uppger flera nyhetsbyråer.

Beskedet kommer bara två dagar före primärvalet i South Carolina. Att han hoppar av TV-debatten i morgon natt och primärvalet sägs bero på att han vill undvika att hamna sist, vilket opinionsmätningarna visar.

Ingen sensation

Perrys avhopp är inte precis någon sensation. Han har aldrig lyckats komma igen sedan sin fadäs i en av TV-debatterna innan primärvalen inleddes. Då kunde han inte namnge ett av de tre departement som han ville lägga ner om han blev president. Han stod där och famlade och gjorde ett inte särskilt presidentlikt intryck. Efter det störtdök hans opinionssiffror och har aldrig återhämtat sig.

Avhoppet innebär att det nu bara finns fyra kandidater kvar som slåss om nomineringen.

Kan hota Romney

Om Perry som väntat ger sitt stöd till Gingrich kan det möjligen hota Mitt Romneys väntade seger i lördagens primärval. Romney leder före Gingrich med över tio procent. Ändå lutar det åt seger för Romney.

Framförallt finns det ingen som i längden hotar att kunna hindra den stenrike affärsmannen från att ta hem nomineringen. Romney leder även i opinionsmätningarna inför nästa primärval i Florida i slutet av januari.

Övriga kandidater, libertarianen Ron Paul och den ärkekonservative Rick Santorum, ligger långt efter.